Japonska prvič v zgodovini izdala opozorilo pred “megapotresom”

Svet 09. Avg 202408:22 > 15:39 1 komentar
potres na japonskem
Foto: REUTERS

Japonska je v četrtek prvič izdala opozorilo pred povečanim tveganjem "megapotresa" v bližnji prihodnosti, potem ko sta državo stresla močna potresa z magnitudama 6,9 in 7,1. Japonski premier Fumio Kišida je zaradi opozorila danes odpovedal predvideni obisk v osrednji Aziji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonska meteorološka agencija (JMA) je opozorilo izdala v četrtek zvečer po krajevnem času. Ljudi je opozorila, naj bodo pozorni, vendar naj se ne evakuirajo. Poudarila je tudi, da opozorilo ne pomeni, da bo velik potres kmalu, temveč da je verjetnost zanj večja kot običajno.

Gre za prvo tovrstno opozorilo po novem sistemu, uvedenem po katastrofalnem potresu z magnitudo 9,0 leta 2011, ki je sprožil smrtonosni cunami in jedrsko nesrečo.

Opozorilo so izdali nekaj ur po potresih z magnitudama 6,9 in 7,1 pri otoku Kjušu na jugu Japonske. V teh potresih je bilo po zadnjih podatkih oblasti, na katere se sklicuje španska tiskovna agencija EFE, poškodovanih 13 ljudi, gmotno škodo pa še ocenjujejo.

Strokovnjaki zaskrbljeni zaradi žarišča četrtkovih potresov

Strokovnjaki so zaskrbljeni in v stanju povečane pripravljenosti predvsem zaradi žarišča četrtkovih potresov, ki je na robu korita Nankai, območja potresne aktivnosti, ki se razteza vzdolž japonske pacifiške obale.

Premier Fumio Kišida naj bi danes odpotoval v Kazahstan, Uzbekistan in Mongolijo ter se udeležil regionalnega vrha, a je potovanje zaradi opozorila odpovedal.

“Kot predsednik vlade z največjo odgovornostjo za krizno upravljanje sem se odločil, da bom na Japonskem ostal vsaj teden dni,” je dejal novinarjem. Dodal je, da je javnost zaradi opozorila zelo zaskrbljena.

Po opozorilu je Tokio in vzhod Japonske danes zvečer po krajevnem času prizadel potres z magnitudo 5,3. Premier Kishida je že sporočil, da poročil o večji škodi niso prejeli, niso izdali niti opozorila pred cunamijem. Žarišče potresa je bilo v prefekturi Kanagawa južno od prestolnice v globini 10 kilometrov, poroča agencija Reuters. Prefektura se sicer ne nahaja na območju, za katerega je agencija JMA izdala opozorilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje