Japonsko oplazil tajfun: sunki vetra do 216 kilometrov na uro, leti odpovedani

Svet 16. Avg 202413:22 0 komentarjev
Tajfun na Japonskem
Foto: PROFIMEDIA

Japonsko obalo je oplazil tajfun, divjali so sunki do 216 kilometrov na uro, številni leti so odpovedani, zaprt bo Disneyland.

Japonsko tihomorsko obalo je danes oplazil tajfun Ampil.

Na območju Tokia, kjer so sunki vetra po podatkih meteorološke agencije (JMA) dosegli hitrosti do 216 kilometrov na uro, je povzročil odpovedi več sto letov in vlakov ter prekinitev dobave elektrike. Več kot 4.000 domov je ostalo brez elektrike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po napovedih JMA se bo oko tajfuna izognilo kopnemu in se med potjo ob obali otoka Honšu usmerilo proti severovzhodu. Večje škode ne pričakujejo, saj bo tajfun zaobšel metropolitansko območje Tokia, kjer živi približno 40 milijonov ljudi. V soboto naj bi se tajfun vrnil nazaj v Tihi ocean.

Tajfun na Japonskem
Foto: PROFIMEDIA

JMA je tajfun Ampil ocenila kot “zelo močan,” kar pomeni drugo najvišjo kategorijo. Agencija je v objavi na družbenih omrežjih opozorila prebivalce Hošuja pred močnimi nevihtami, visokimi valovi, zemeljskimi plazovi ter poplavami rek in morja v nižje ležečih predelih.

Letalska družba All Nippon Air je danes odpovedala 335 domačih in mednarodnih letov, medtem ko v soboto napovedujejo dodatne odpovedi, kar bo prizadelo približno 72.000 potnikov.

Družba Japan Airlines je odpovedala 361 letov, kar je prizadelo 57.000 potnikov.

Danes bodo predvidoma zaprli tudi dele japonskega omrežja hitrih vlakov, vključno s prometnim odsekom med Tokiem in Nagojo.

Ob 15. uri bodo v japonski prestolnici zaprli tudi Disneyland, še poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!