Pada po ameriški tajni službi: kako je napadalec sploh lahko prišel na streho

Svet 14. Jul 202407:53 6 komentarjev
Varovanje na zborovanju Trumpa
Foto: PROFIMEDIA

Napad na Donalda Trumpa v Pensilvaniji je sprožil vprašanja, kako se kaj takšnega sploh lahko zgodi. Kako je bilo poskrbljeno za varovanje in kako je mogoče, da tajna služba ni vedela, da se nekaj takega pripravlja?

Nekdanji ameriški predsednik in aktualni kandidat na predsedniških volitvah Donald Trump je bil na zborovanju v Pensilvaniji, ko so odjeknili streli. Strelec je Trumpa ustrelil v predel desnega ušesa. Agenti tajne službe so Trumpa zvlekli stran.

Trump se je že oglasil ter se med drugim zahvalil ameriški tajni službi in drugim pristojnim za hiter odziv, a kljub njegovi zahvali se pojavljajo vprašanja, kako se je kaj takega lahko zgodilo.

Donald Trump, poskus atentata Donald Trump, poskus atentata
Profimedia
Donald Trump, poskus atentata Donald Trump, poskus atentata
Profimedia
Foto: Profimedia
Profimedia
Profimedia
Donald Trump, poskus atentata Donald Trump, poskus atentata
Profimedia
Donald Trump, poskus atentata Donald Trump, poskus atentata
Foto: Profimedia
Donald Trump, poskus atentata Donald Trump, poskus atentata
Profimedia
Donald Trump, poskus atentata Donald Trump, poskus atentata
Profimedia
Trump, strel Trump, strel
Trenutek, ko je Donalda Trumpa oplazil naboj (Reuters/posnetek zaslona)
Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump po poskusu atentata Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump po poskusu atentata
Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump po poskusu atentata (Foto: PROFIMEDIA)

Politična zborovanja so v ZDA pogosta, vedno obstaja tudi varnostno tveganje, a hkrati je skoraj samoumevno, da so takšni dogodki izjemno dobro varovani.

“Kako lahko strelec pred očmi prič na javnem mestu preprosto strelja na nekdanjega predsednika, in to na dogodku, ki ga varujejo zvezna služba in lokalni policisti?” se denimo sprašujejo na NBC.

Varnostni strokovnjaki, ki so doslej komentirali dogajanje, so si enotni v tem, da vsake grožnje ne moreš izključiti, še posebej če gre za dogodke na prostem. A varnostni protokoli bi morali preprečiti strelcu, da pride na bližnjo streho.

Trenutek streljanja na Donalda Trumpa

Kamere so posnele trenutek streljanja. Video si lahko ogledate v članku Trenutek, ko je Donalda Trumpa oplazil naboj. Vse podrobnosti napada najdete v članku Streljanje na Donalda Trumpa, okrvavljenega so ga odpeljali s predvolilnega shoda. FBI je potrdil, da je šlo za poskus atentata, identificirali pa so tudi strelca. Več o tem v članku Kaj do tega trenutka vemo o strelcu na Donalda Trumpa. Po streljanju na Trumpa pa tako iz ZDA kot preostalega sveta prihajajo že številni odzivi. Preberete si jih lahko v članku Streljanje na Donalda Trumpa šokiralo Ameriko in svet. 

Trump, strel
Trenutek, ko je Donalda Trumpa oplazil naboj (Reuters) 

Steve Nottingham, nekdanji poveljnik specialne policijske ekipe v Long Beachu (Kalifornija), je za NBC dejal, da gre v tem primeru po njegovi oceni za temeljno varnostno napako. Meni, da niso dobro pregledali prizorišča pred dogodkom, prav tako so verjetno slabo nadzirali dogajanje, ko se je odvijalo. Nenavadno je torej, da so dopustili, da strelec lahko pride na tako mesto, kjer lahko z višine izvede napad.

“Donaldu Trumpu kot nekdanjemu predsedniku pripada zelo strogo varovanje, ki je z njim ves čas. Ne pripada pa mu varovanje v celoti, kot na primer med predsedovanjem. Zato zagotovo obstajajo določeni elementi, ki jih je zdaj treba preiskati,” pa je za Reuters komentiral nekdanji nadzornik v tajni službi Bobby McDonald.

Predsednik predstavniškega doma ZDA Mike Johnson je napovedal, da bodo naredili podrobno preiskavo dogodka. “Američani si zaslužijo vedeti resnico,” je zapisal na družbenem omrežju X. Preiskavo o dogajanju vodi FBI, ki bo prav tako pregledal odziv vseh pristojnih služb.

Prejšnji mesec je zaradi vse bolj intenzivne predsedniške kampanje tajna služba sporočila, da je okrepila ekipo, ki je dodeljena Trumpu. Šli so v bolj strogo varovanje, da bi zagotovili najvišjo stopnjo varnosti tako na dogodkih kot na potovanju med posameznimi prizorišči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje