Jeste veliko sira? Prihaja vse več opozoril, a stroka ni enotna, kdaj je preveč

Svet 18. Avg 202405:13 3 komentarji
sir
Foto: PROFIMEDIA

Medtem ko vse več strokovnjakov trdi, da bi morali vnos mleka in mlečnih izdelkov manjšati, drugi poudarjajo njihove koristi.

Slaba novica za siroljubce: vse več strokovnjakov s področja prehrane pravi, da človeško telo potrebuje manj mleka in mlečnih izdelkov, kot si mislimo.

ZDA zaradi novih priporočil raziskovalcev in zdravnikov celo premišljujejo, da bi spremenile svoje prehranske smernice. Trenutno namreč odraslim priporočajo vsaj tri porcije mlečnih izdelkov na dan, poroča Wall Street Journal (WSJ).

Prehrano, ki temelji na mleku in mlečnih izdelkih, nekatere študije povezujejo s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja, celo nekaterimi vrstami raka, med njimi raka na prostati. Obenem nekateri mlečni izdelki, med njimi sladoled, siri in pice vsebujejo veliko nasičenih maščob in kalorij.

Med tem druge študije mlečno prehrano povezujejo z manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen in nastankom nekaterih vrst raka – med njimi raka debelega črevesa. Raziskovalci so tako glede mleka zelo razdeljeni.

Spremembe: Ena porcija na dan je dovolj

V ZDA so se tako srečali nekje na sredini: uživajte v mleku in mlečnih izdelkih, a na dan ne pojejte več kot ene porcije, pravijo. Koliko mleka dodamo prehrani, je odvisno tudi od ostalih prehranjevalnih navad. Glavni razlog za uživanje mleka je vnos kalcija, a lahko mineral dobimo tudi z drugimi jedmi. Skriva se v sojinem mleku, tofuju, ohrovtu …

švicarski sir
Foto : PROFMEDIA

Strokovnjaki svetujejo tudi premislek na področju različne vrste izdelkov. “Namesto sira je boljše pojesti navaden jogurt. Če jeste mlečne izdelke namesto sadja in zelenjave, je to nespametno. Če mleko in jogurt jeste namesto predelanega mesa, pa je to verjetno koristno,” pravi strokovnjak za prehrano na Harvardu Walter C. Willett. Popolno izogibanje mlečnim izdelkom ni zdravo, dodaja.

V Veliki Britaniji prehranski strokovnjaki svetujejo, naj odrasle osebe dnevno zaužijejo 700 miligramov kalcija. Približno 350 miligramov naj bi pridobili z zaužitjem ene porcije mlečnega izdelka, preostalo polovico pa iz druge hrane, ki jo zaužijejo čez dan.

Sir z veliko ali malo maščobe?

Raziskovalci pa s sirom povezujejo še eno “težavo”. Ker gre za polnomasten mlečni izdelek, lahko sir poviša raven slabega holesterola v telesu. Polnomastni mlečni izdelki so običajno tudi bolj kalorični. Na drugi strani pa marsikateri mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob vsebujejo več sladil in drugih dodatkov.

“Če boste zaradi malo polnomastnega sira za kosilo izbrali solato, potem kar,” pravi izredna profesorica na oddelku za prehrano na Univerzi Rhode Island Maya Vadiveloo.

Lindsey Smith Taillie z Univerze v Severni Karolini ob rezultatih, ki jih prinašajo študije, opozarja, da veliko raziskav financira mlečna industrija.

Nedavne študije kažejo, da je morda najbolj zdrava izbira mlečnih izdelkov jogurt, saj vsebuje probiotike. Probiotiki lahko izboljšajo zdravje črevesja in pozitivno vplivajo pri izgubi teže in nadzoru krvega sladkorja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje