Joe Biden ne verjame, da se bo na Bližnjem vzhodu zgodila “velika vojna”

Svet 04. Okt 202408:44 0 komentarjev
Ameriški predsednik Joe Biden
Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek, tik pred novimi napadi Izraela na Libanon, dejal, da verjame, da se na Bližnjem vzhodu ne bo zgodila "velika vojna".

Medtem ko Izrael preučuje možnosti povračilnih ukrepov po doslej največjem napadu Teherana, je ameriški predsednik Joe Biden po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal, da ne verjame, da se bo na Bližnjem vzhodu zgodila “velika vojna”.

Ob tem je aktualni ameriški predsednik poudaril, da bi bilo treba storiti več, da bi se izognili vojni. Kmalu za tem je sicer izraelska vojska v boju zoper paravojaško teroristično skupino Hezbolah izvedla več novih zračnih napadov, pri čemer tuje tiskovne agencije poročajo, da so tik ob mednarodnem letališču na jugu Bejruta zaznali več ogromnih eksplozij.

Biden je na četrtkovi novinarski konferenci v Washingtonu na vprašanje, kako prepričan je, da je takšno vojno mogoče preprečiti, odvrnil, da se ji lahko izognemo. “Kako prepričani ste, da ne bo deževalo? Poglejte, ne verjamem, da bo prišlo do velike vojne. Mislim, da se ji lahko izognemo, vendar bo treba še veliko narediti,” je dejal.

Ameriški predsednik Joe Biden odgovarja novinarjem
Ameriški predsednik Joe Biden odgovarja novinarjem (Foto: PROFIMEDIA)

Združene države Amerike, Evropska unija in drugi zavezniki so že pozvali k takojšnji 21-dnevni prekinitvi ognja v izraelsko-libanonskem konfliktu. Biden je ob tem dodal, da se ZDA z Izraelom pogovarjajo o možnostih odgovora na napad Teherana, te naj bi med drugim vključevale tudi možnost napada na iranske naftne objekte.

Ameriški predsednik je ob tem še poudaril, da pogovori še potekajo in da rešitve še ni na vidiku. “Danes se ne bo zgodilo nič,” je bil jasen in dodal, da se o morebitnih napadih na iranske naftne obrate ne bo pogajal javno. Že v sredo je dal jasno vedeti, da ne bo podprl nobenega izraelskega napada na iranske jedrske objekte.

Bidnovi komentarji so poskrbeli za skokovito rast svetovnih cen nafte, saj so zaradi vse večjih napetosti na Bližnjem vzhodu trgovci zaskrbljeni zaradi morebitnih motenj v oskrbi.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!