Južna Koreja po potezi sosede razmišlja o neposredni vojaški pomoči Ukrajini

Svet 24. Okt 202415:21 > 20:25 4 komentarji
Yoon Suk-yeol
Foto: Profimedia

Južna Koreja bo preučila možnost neposredne vojaške pomoči Ukrajini, je napovedal predsednik te države Jun Suk Jeol. Gre za odziv na poročila o načrtih Severne Koreje, da v pomoč ruskim silam v Ukrajino napoti okoli 10.000 vojakov. Ruski poslanci so medtem ratificirali junija podpisan sporazum o strateškem partnerstvu s Pjongjangom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Seul bo v luči navedb o severnokorejskih načrtih za napotitev sil v Ukrajino preučil idejo o neposredni vojaški pomoči Kijevu, je danes med obiskom na Poljskem dejal južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol.

Jeol je na skupni novinarski konferenci s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo v Varšavi dejal, da bodo ponovno razmislili o možnosti za neposredno vojaško pomoč Ukrajini. Južnokorejski predsednik je komentar na to temo podal v luči vse glasnejših opozoril lastnih obveščevalcev in zahodnih zaveznic o načrtih Severne Koreje, da v pomoč ruskim silam v Ukrajino napoti okoli 10.000 vojakov. Duda in Jeol sta se strinjala, da bi bila severnokorejska namestitev sil v Ukrajini provokacija in grožnja za globalno varnost.

Kot pojasnjuje južnokorejska tiskovna agencija Jonhap, zakonodaja vladi v Seulu onemogoča neposredno pošiljanje orožja na konfliktna območja, zato je to doslej počela posredno. Kot je decembra lani poročal ameriški časnik Washington Post, je Južna Koreja leta 2023 na prošnjo ZDA Kijevu posredno pomagala z večjim številom topniških izstrelkov kot vse evropske države skupaj v enakem obdobju.

Severna Koreja
Foto: PROFIMEDIA

Spodnji dom parlamenta v Moskvi je medtem ravno danes ratificiral dogovor, ki med drugim poglablja vojaško sodelovanje s Pjongjangom. Sporazum o strateškem sodelovanju sta junija podpisala voditelja obeh držav, ruski predsednik Vladimir Putin in njegov kolega Kim Džong Un, potrditi pa ga mora še zgornji dom ruskega parlamenta.

Po navedbah južnokorejskih obveščevalcev je v Rusiji trenutno 3.000 severnokorejskih vojakov. Celoten kontingent, ki bo obsegal skupno 10.000 vojakov, pa naj bi na ukrajinski fronti namestili decembra. Da imajo potrjene dokaze o tem, so v sredo sporočili tudi iz ZDA in zveze Nato. Ruski predsednik danes poročil ni zanikal. “Rusija ni nikoli dvomila, da je Severna Koreja resna glede sodelovanja, sodelujemo s svojimi severnokorejskimi prijatelji,” je dejal po vrhu skupine Brics v Kazanu. “Kaj bomo počeli, je naša stvar,” je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

EU zaskrbljena zaradi poročil

“Evropska unija je globoko zaskrbljena zaradi poročil, da Severna Koreja pošilja vojake za sodelovanje v nezakoniti vojaški agresiji Rusije proti Ukrajini. To bi predstavljalo resno kršitev mednarodnega prava, vključno z najbolj temeljnimi načeli ustanovne listine Združenih narodov,” pa je v imenu vseh 27 članic EU poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell.

Dodal je, da bi pošiljanje vojakov v Rusijo pomenilo tudi sovražno dejanje Severne Koreje z resnimi posledicami za mir in varnost v Evropi in na globalni ravni. Obenem znova dokazuje, da Rusija povzroča nestabilnost in zaostrovanje razmer v regiji in po svetu.

EU je prav tako obsodila poglabljanje vojaškega sodelovanja med Pjongjangom in Moskvo, vključno z dobavo orožja, kar predstavlja kršitev več resolucij Varnostnega sveta ZN. Poglabljanje sodelovanja pa kaže tudi na to, da si Rusija kljub izjavam o pripravljenosti na pogajanja ne prizadeva za pravičen, celovit in trajen mir, je še poudaril Borrell.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje