Južnoafriški predsednik dobil drugi mandat

Svet 15. Jun 202409:25 > 14:54 0 komentarjev
cyril ramaphosa
cyril ramaphosa (Foto: PROFIMEDIA)

Parlament v Južni Afriki je v petek za predsednika države izvolil Cyrila Ramaphoso. To je za Ramphosa drugi mandat na čelu države.

Izvolitev Cyrila Ramaphosa sledi dogovoru o oblikovanju vlade narodne enotnosti, ki jo je po izgubi absolutne večine na volitvah konec maja sestavila stranka Afriški nacionalni kongres (ANC).

Ramaphoso je podprlo 283 poslancev v 400-članskem parlamentu. 71-letni Ramaphosa je dejal, da je počaščen, da so ga poslanci izvolili za predsednika. Hvalil je novo koalicijo, ki bo vodila državo, in poudaril, da volivci od njih pričakujejo sodelovanje v dobro vseh v državi, poroča britanski BBC.

Stranka ANC je na majskih volitvah sicer zmagala, a prejela le dobrih 40 odstotkov glasov. To pomeni, da je bila stranka prvič po padcu apartheida pred 30 leti primorana oblikovati koalicijsko vlado. Pred tem je namreč vselej vladala sama.

Dogovor je sklenila z drugouvrščenim desnosredinskim Demokratičnim zavezništvom (DA) Johna Steenhuisena, zulujsko nacionalistično Stranko svobode Inkatha (IFP) in več manjšimi strankami. Z DA je ANC dogovor dosegel tik pred petkovo prvo sejo parlamenta, ki je zasedal v Cape Townu.

Ramaphosa, ki je leta 2018 tako na čelu ANC kot na predsedniškem položaju po notranjem boju nasledil Jacoba Zumo, bo prihodnji teden v Pretorii prisegel na položaj in predstavil svojo vladno ekipo.

Za izvolitev sta mu danes že čestitala kitajski predsednik Ši Džinping in ruski predsednik Vladimir Putin, s katerima Južna Afrika med drugim sodeluje v okviru skupine držav Brics. Putin se veseli tudi razvoja strateškega partnerstva med državama ter sodelovanje v okviru ZN in skupine G20.

Ramaphosi je prav tako že čestital ameriški predsednik Joe Biden. “Veselim se nadaljevanje skupnega dela ZDA in Južne Afrike, širitve gospodarskih priložnosti, vlaganja v čiste energetske rešitve in dokazovanja, da demokracija deluje,” je sporočil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!