“Strelec je deloval sam”: FBI poskuša dobiti dostop do njegovega telefona

Svet 14. Jul 202407:46 > 22:02 19 komentarjev

Ameriški zvezni policijski urad FBI je po poskusu atentata na predsedniškega kandidata ZDA Donalda Trumpa potrdil identiteto storilca, ki so ga policisti takoj po napadu ubili. Kot so pojasnili, gre za 20-letnika iz Pensilvanije. Motiv pristojni še ugotavljajo, so pa iz FBI sporočili, da je strelec deloval sam in da je bila puška v lasti njegovega očeta. Še vedno poteka intenzivna policijska preiskava. Organi pregona pregledujejo njegova družbena omrežja in poskušajo dobiti dostop do podatkov v njegovem telefonu.

Strelec, ki je skušal umoriti nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, je bil identificiran kot 20-letni Thomas Matthew Crooks, poroča New York Post. Identiteto strelca so medtem potrdili tudi pri FBI.

Mladostnik je po navedbah časnika prebival v mestu Bethel Park, ki je okoli 70 kilometrov oddaljeno od prizorišča predvolilnega srečanja v mestu Butler. Leta 2022 je zaključil srednjo šolo Bethel Park.

Nekdanji učenec srednje šole je novinarjem povedal, da se Crooks ni vklopil v družbo. Opisal je, da ga je večkrat srečal na hodniku in da se ga spomni kot osebo “brez izraza na obrazu”.  Ker je izstopal, je bil tarča ustahovanja, poroča CNN.

Strelec
Strelec (Foto: PROFIMEDIA)

Crooks je bil v času napada zaposlen v kuhinji doma za rehabilitacijo v Bethel Parku, so potrdili v ustanovi. Tam je delal kot pomočnik v prehrani. “Šokirani in žalostni smo bili, ko smo izvedeli za njegovo vpletenost. Svoje delo je dobro opravljal,” so dejali.

Crooks je na zborovanju na prostem blizu Pittsburgha sprožil več strelov, z enim pa Trumpa zadel v predel desnega ušesa. Streljal naj bi z okoli 120 metrov oddaljene strehe proizvodnega obrata. FBI pravi, da je strelec deloval sam. Motiv še ni znan, to zdaj preiskuje zvezni policijski urad FBI, ki pa je že potrdil, da je šlo za poskus atentata.

“FBI se trenutno osredotoča predvsem na motiv za napad. Trenutno nič ne kaže na to, da je imel Crooks psihične težave, tudi njegove objave na družbenih omrežjih niso namigovale, da bi bil lahko nevaren,” je povedal posebni agent FBI Kevin Rojak. Prav tako si posebni agenti prizadevajo, da bi dobili dostop do podatkov na njegovem pametnem telefonu.

Policija v Bethel Parku Policija v Bethel Parku
Policija v Bethel Parku (Foto: PROFIMEDIA)
Preiskava na domu osumljenca Preiskava na domu osumljenca
Preiskava na domu osumljenca (Foto: PROFIMEDIA)
Preiskava na domu osumljenca Preiskava na domu osumljenca
Preiskava na domu osumljenca (Foto: Brendan McDermid/ REUTERS)
Preiskava na domu osumljenca Preiskava na domu osumljenca
Preiskava na domu osumljenca (Foto: PROFIMEDIA)
Preiskava na domu osumljenca Preiskava na domu osumljenca
Preiskava na domu osumljenca (Foto: PROFIMEDIA)
Preiskava na domu osumljenca Preiskava na domu osumljenca
Preiskava na domu osumljenca (Foto: PROFIMEDIA)
Preiskava na domu osumljenca Preiskava na domu osumljenca
Preiskava na domu osumljenca (Foto: Brendan McDermid/ REUTERS)

Dva preiskovalca sta za AP neuradno razkrila, da naj bi bila po njihovih prvih ugotovitvah puška, s katero je streljal 20-letnik, v lasti njegovega očeta in da je bila kupljena pred približno pol leta. Ravno puška naj bi bila tista, po kateri so preiskovalci identificirali strelca, ki pri sebi ni imel identifikacijskih dokumentov, poroča CNN. Ker preiskava še vedno poteka, izsledkov uradno še ne smejo komentirati.

Preiskava poteka tudi v domačem mestu osumljenca. BBC poroča, da je policija le nekaj ulic od njegovega doma blokirala ceste. Poleg policijskih trakov in tovornjakov je na terenu tudi nekaj policistov. Zapora cest bi bila lahko povezana z informacijami CNN, da so na domu osumljenca našli eksplozivno sredstvo. Po navedbah več virov naj bi eksplozivna sredstva našli tudi v avtomobilu 20-letnika.

Vzdušje v soseski je po poročanju BBC precej mirno, bližnja podjetja so zaprta, prebivalci pa pravijo, da jim je zaradi pozornosti nelagodno.

Strelec na strehi (Foto: PROFIMEDIA)

CNN medtem poroča, da je bil Crooks registrirani republikanec, ki je skladno z javno dostopnimi evidencami nedavno demokratom naklonjeni skupini namenil majhno donacijo v vrednosti 15 dolarjev. “Zapisi zvezne volilne komisije kažejo, da je donator, naveden kot Thomas Crooks z istim naslovom prebivališča, januarja 2021 nakazal 15 dolarjev odboru za politično delovanje, povezanemu z demokrati, imenovanemu Progressive Turnout Project,” poroča CNN.

CNN je takoj po napadu skušal stopiti v stik s Crooksovim očetom, a jim je ta dejal le, da bo počakal, da se pogovori z organi pregona, preden bo spregovoril o sinu. FBI je kasneje sporočil, da strelčeva družina uspešno sodeluje z organi pregona.

Kot je razvidno iz podatkovne baze volilcev v Pensilvaniji, bi bile letošnje predsedniške volitve prve, na katerih je bil Crooks dovolj star, da bi lahko glasoval.

Trenutek streljanja na Donalda Trumpa

Kamere so posnele trenutek streljanja. Video si lahko ogledate v članku Trenutek, ko je Donalda Trumpa oplazil naboj. Vse podrobnosti napada najdete v članku Streljanje na Donalda Trumpa, okrvavljenega so ga odpeljali s predvolilnega shoda. Po streljanju na Trumpa pa tako iz ZDA kot s sveta prihajajo že številni odzivi. Preberete si jih lahko v članku Streljanje na Donalda Trumpa šokiralo Ameriko in svet. 

Trump, strel
Trenutek, ko je Donalda Trumpa oplazil naboj (Reuters/posnetek zaslona)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje