Kaj imajo skupnega generacija Z, Kamala Harris in odvratno zelena barva

Magazin 23. Jul 202411:37 0 komentarjev
Kamala Harris
Foto: PROFIMEDIA

Zakaj je Kamala Harris za svojo kampanjo izbrala "odvratno zeleno" barvo in kako je vse to povezano z britansko pevko Charli XCX?

Medtem ko oboževalci Taylor Swift in Beyonce (ki se imenujejo tudi Swifties in Bey Hive) sanjarijo o svetu, v katerem bosta pevki podprli podpredsednico Kamalo Harris kot demokratsko predsedniško kandidatko, je ena pevka to že storila.

Britanska pop pevka Charli XCX je na družbenem omrežju X v nedeljo objavila kratko in jedrnato sporočilo: “Kamala IS brat” (Kamala je ‘brat’, op. a.). Prevod tega je praktično nemogoč, možna pa je razlaga.

Beseda “brat” ni samostalnik, temveč koncept. To je tudi naslov šestega studijskega albuma Charli XCX, ki je poskusila razložiti, kaj to pomeni. “Si kot tisto dekle, ki je malo neurejeno, se rado zabava in morda reče kakšno neumnost. Počutiš se dobro v svoji koži, a imaš kdaj tudi mentalni zlom. Si zelo iskrena, zelo neposredna, pa tudi malo muhasta. Počneš neumnosti. Ampak si ’brat’.”

Obstaja celo barva ‘brat’, zelo specifičen odtenek zelene, ki jo je internet z generacijo Z na čelu razglasil za barvo poletja. Pevka je to barvo izbrala za svoj album in pojasnila, da je želela nekaj, kar je odvratno, spremeniti v nekaj, kar bodo ljudje neprestano gledali in se ob tem spraševali: “Zakaj ravno ta odtenek zelene?”

Odziv ekipe Kamale Harris

Ekipa okoli podpredsednice Kamale Harris, ki je najbolj verjetna demokratska predsedniška kandidatka po umiku Joeja Bidna, je dala jasno vedeti, da razumejo koncept in ga sprejemajo za svojega.

Na uradnem računu Kamale Harris na X je fotografija v barvi poletja in podpredsedničino ime v pisavi, ki jo najdemo tudi na albumu Charli XCX.

Kamala HQ
Foto: Posnetek zaslona/X

Gen Z volilci

Če bo Harris uspelo dobiti demokratsko nominacijo, se bo v tekmi proti nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu potegovala za prav vsak glas. Mlajši volilci bi se lahko izkazali za ključne na volitvah novembra 2024.

David Hogg, 24-letni aktivist in soustanovitelj gibanja March for Our Lives, ki se je začelo po množičnem streljanju na srednji šoli Marjory Stoneman Douglas v Parklandu na Floridi, je v nedeljo delil objavo Charli XCX. “To, kar je en sam tvit naredil za glasove mladih, ni zanemarljivo,” je ob tem zapisal.

Generacija Z je odrasla z internetom in na internetu, obenem pa je dokazala, da zna uporabljati družbena omrežja tudi pri prizadevanju za spremembe.

Kmalu po tem, ko je predsednik Biden podprl Kamalo Harris, so internet preplavili videoposnetki, na katerih podpredsednica pleše ob kokosovih palmah. Tudi to zahteva pojasnilo za vse, ki ne živijo v svetu ljudi, rojenih po letu 1997.

Kokosove palme so se v povezavi z ameriško podpredsednico pojavile po maju 2023, ko je Harris v govoru govorila o iniciativi, osredotočeni na širjenje izobraževalnih možnosti za latinskoameriško skupnost.

Govorila je o razliki med enakostjo in pravičnostjo ter dodala zgodbo iz svojega življenja. “Nihče od nas ne živi v vakuumu. Vse obstaja v kontekstu. Mama nam je včasih – bila je kar vztrajna – rekla: Ne vem, kaj je narobe z mladimi. Mislite, da ste samo padli s kokosove palme? Obstajate v kontekstu vsega, kar je okoli vas, in tistega, kar je bilo pred vami.”

Videoposnetki in fotografije, na katerih so kokosi in Kamala Harris, so se ponovno začeli širiti v nedeljo kot način izražanja podpore. Kampanja podpredsednice je na to odgovorila z opisom profila na družbenem omrežju X: “Zagotavljamo kontekst.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!