Kaj imata skupnega novi singel Beyonce in množične odpovedi zaposlitev v ZDA?

Magazin 23. Jun 202214:59 0 komentarjev
Beyonce
PROFIMEDIA

Množične odpovedi zaposlitev (The Great Resignation) so postale del vsakdana. Če potrebujete dokaz, vprašajte Beyonce.

Nova pesem superzvezdnice Beyonce Knowles Break My Soul, ki je izšla v ponedeljek zvečer, govori o slabem počutju delavcev na delovnem mestu. Ravno slabo počutje pa je eden od glavnih razlogov, zaradi česar je v zadnjem času rekordno število Američanov dalo odpoved.

V prvem verzu Beyonce govori o izgorelosti zaposlenih, nato pa ljudi nagovori, naj se znebijo jeze in pustijo službo. To je prva pesem z njenega sedmega studijskega albuma Renaissance, ki naj bi izšel 29. julija.

Njena oda zapuščanju službe je najnovejša kulturna referenca delavskega trenda množičnih odpovedi zaposlitev oziroma t. i. Great Resignation. Gre za trend, ki se je začel spomladi leta 2021, približno takrat, ko se je ameriško gospodarstvo po zatišju v obdobju pandemije ponovno odprlo. Od takrat Američani tudi uporabljajo družbeno omrežje TikTok, kjer javno objavljajo video posnetke svoje odpovedi – to so t. i. Quit-Toks. Zgodbe in sporočila o odpovedi, ki jih pošiljajo šefom, nekateri uporabniki delijo tudi na priljubljenem forumu Reddit.

“Zanimivo je bilo, v kolikšni meri je ta pojav prodrl v duh časa,” je dejal Nick Bunker, ekonomist na portalu Indeed. “Nova pesem slavne pevke je primer širše ozaveščenosti javnosti ali razprave o ljudeh, ki zapuščajo službo, kar odraža dogajanje na trgu dela in v družbi,” je dejal Bunker.

“Beyonce želi, da zapustimo službo”

Pesem Break My Soul se je že naslednji dan uvrstila na prvo mesto lestvice iTunes Top 100, veliko zanimanja pa je požela tudi na družbenih omrežjih. “Ena ura v službi in že vidim, zakaj je Beyonce rekla, naj pustim službo,” je nekdo zapisal na Twitterju. “Beyonce mi pravi, naj pustim službo za polni delovni čas in se ukvarjam s spletnim pretakanjem in mogoče bom to tudi naredil”, pa je tvitnil nekdo drug.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!