Kaj je maščevalno potovanje in kako je postalo novi hit

Magazin 22. Maj 202212:55 > 18:34 0 komentarjev
plaža, maščevalno potovanje
PROFIMEDIA

Vse več držav po epidemiji koronavirusa znova odpira meje za željne turiste, na družbenih omrežjih pa se je pojavila trendovska fraza – maščevalno potovanje. Izraz se uporablja za opis raznolikih potovanj, za družinska srečanja, razkošne počitnice in tudi za ponovne obiske priljubljenih krajev. Za kaj torej gre?

Beseda “maščevanje” ima negativno konotacijo, kar je v nasprotju z veseljem in navdušenjem, ki ju ljudje čutijo ob prvem dopustu po dveh ali več letih. Nenavadno se sliši, da se človek želi maščevati kraju, razen če bi vam recimo prebivalec Romunije ukradel dekle ali so vas v Peruju odpustili iz službe. Zdi se, da se ideja maščevalnega potovanja bolj nanaša na ljubezen do potovanj. Morebiti so maščevalna potovanja maščevanje pandemiji ali samemu covidu-19, piše CNN.

maldivi
PROFIMEDIA

Za kaj gre v resnici?

“Maščevalno potovanje je modna fraza, ki je nastala leta 2021, ko se je svet začel znova odpirati in so se ljudje odločili nadoknaditi izgubljeni čas,” pravi Erika Richter, podpredsednica Ameriškega združenja potovalnih agentov (ASTA). Del težave je v tem, da ni dobrega načina za opis trenutnega razpoloženja, ko gre za potovanja po svetu. “Potovanje po pandemiji” ni povsem natančno, saj pandemije marsikje še ni konec. Različne države in regije imajo različne ukrepe, pri čemer nekatere odpravljajo vse ovire za vstop, druge pa še vedno strogo nadzorujejo ali so celo zaprte za tuje obiskovalce.

Richter se strinja s splošnim občutkom, ki stoji za tem konceptom, čeprav sama ne uporablja fraze “maščevalno potovanje”. “To je še en način, da rečemo: Hej, življenje je kratko. Želim rezervirati to potovanje. Želim preživeti več časa z družino. Želim se povezati s človeštvom in naravo. Želim raziskati svet in doživeti izkušnje, zaradi katerih se počutim živo.”

Erika Richter ni edina v turistični industriji, ki se trudi najti način, kako pojasniti maščevalna potovanja kot trend. “Mislim, da beseda maščevanje ni primerna za opis nečesa, kot so potovanja,” pravi Rory Boland, urednik revije Which?. Zdi se mu, da je to “grd izraz”, vendar dodaja, da se je ta fraza očitno uveljavila med ljudmi. “Mislim, da fraza skuša ujeti željo, da se znova potuje, vidi nove kraje in spozna nove ljudi, po obdobju, ki se je zdelo statično in dolgočasno.”

MORJE
PROFIMEDIA

Kdo gre na maščevalno potovanje?

Ne glede na to, ali uporabljajo frazo “maščevalno potovanje” ali ne, mnogi popotniki poročajo, da gredo na svoje prvo veliko potovanje od začetka pandemije.

Ena od njih je tudi Deborah Campagnaro, ki živi v Britanski Kolumbiji v Kanadi. Med pandemijo se je upokojila in se veselila, da bo z možem odšla na počitnice s turistično agencijo. Par se je leta 2016 odpravil na potovanje v Nepal, na treking po zahtevni krožni poti po nekaterih najvišjih vrhovih države Annapurna Circuit.

Potovanje jima je bilo tako všeč, da sta se nameravala vrniti v Nepal, tokrat v lastni režiji. Zaradi pandemije in slabega vremena sta potovanje morala večkrat prestaviti. Končno sta rezervirala letalske vozovnice in nastanitve za september 2022. V Nepalu bosta ostala ves mesec, za poslastico pa sta dodala še nekaj dni v mestu Pokhara.

“To se pred epidemijo ne bi zgodilo,” pravi o dodatnem potovanju v mesto. “Zdaj to počneva samo zato, ker lahko. Zelo zelo lepo bo preživeti nekaj časa tam po napornem pohodu.”

Tudi prebivalka Rhode Islanda Brittney Darcy se veseli potovanja, ki ga je zaradi pandemije morala odpovedati. 26-letnica je že kot deklica, ko je gledala svoj najljubši film “Sabrina”, sanjala o odhodu v Pariz. Toda načrtovano poletno potovanje leta 2020, na katero je želela s fantom, je bilo odpovedano, ko je izbruhnila epidemija.

Zdaj je končno spet organizirala svoj sanjski dopust, vendar z več postanki in nekaj nadgradnjami. Namesto petih dni v Parizu bo v Evropi preživela dva tedna, poleg Francije bo obiskala tudi Italijo. “V času covida-19 sem šla na potovanje po Ameriki, a to ni bilo dovolj, in vedno sem si želela v Pariz in Italijo. Mladi smo in zakaj ne,” je povedala za CNN.

Denar, ki ga je privarčevala, ker dve leti ni potovala, je bil namenjen za nadgradnjo počitnic. Namesto da bi letela s postankom na Islandiji ali Irskem, sta Darcy in njen fant plačala več denarja za direkten let iz Bostona. Darcy priznava, da nikoli ni slišala fraze “maščevalno potovanje”, a ko je zanjo izvedla, je bila to popolna fraza za njeno potovanje po Evropi. “Zaradi covida sem manj skromna. Živimo samo enkrat, zakaj ne bi svojega denarja porabila tudi za doživetja.”

BAZEN
PROFIMEDIA

Nadomestiti izgubljeni čas

Ena stvar je jasna: ljudje po vsem svetu znova želijo potovati po dveh letih covida-19.

Podjetje za rezervacije potovanj Expedia sledi spletnim iskalnim podatkom o potovanjih in turizmu. Leta 2021 se je največje povečanje povprečnega prometa iskanja potovanj – 10 odstotkov – zgodilo maja, teden dni po tem, ko je Evropska unija glasovala za podaljšanje pogodbe s Pfizerjem in odobritev cepiva za uporabo pri mladostnikih.

Raziskava Expedia je pokazala, da je leta 2022 približno 60 odstotkov potrošnikov načrtovalo potovanje v svoji državi, 27 odstotkov pa mednarodno potovanje. In mnogi od teh popotnikov so pripravljeni za počitnice porabiti več denarja, kot bi v preteklosti.

Dve leti bivanja doma pomenita, da so nekateri ljudje prihranili denar in si lahko zdaj privoščijo boljši hotel, letalsko vozovnico v prvem razredu ali kakšno zabavno izkušnjo enkrat v življenju. Poleg tega je vse več podjetij po pandemiji trajno spremenilo svojo politiko dela na daljavo.

Raziskava Pew, objavljena februarja, je pokazala, da je 60 odstotkov ameriških delavcev, ki imajo delo, ki ga je mogoče opravljati od doma, izjavilo, da bi, če bi imeli možnost izbire, radi delali od doma ves ali večino časa, ko bo pandemije konec. Za nekatere ljudi delo od doma ne pomeni nujno od doma – lahko bi pomenilo, da najamejo namestitev v drugi državi in tam preživijo več tednov ter združijo delo in potovanje.

Nekatere destinacije odkrito vabijo delavce na daljavo. Karibski otoki, kot sta Barbados in Angvila, so ponudili posebne vizume za delavce ali “digitalne nomade” kot način za spodbujanje turizma. Ne glede na to, ali ga poimenujemo “maščevalno potovanje” ali ne, očitno je, da so ljudje od začetka pandemije spremenili svoja stališča do potovanj. Občutek svobode in možnost, da se znova potuje, imata veliko vpliva na prodajo letalskih vozovnic in hotelskih paketov.

Ena od ljudi, ki je del tega trenda, je Christie Hudson, vodja službe za odnose z javnostmi na Expedii. “Iskreno povedano, nisem bila zelo presenečena nad izsledki raziskave, preprosto zato, ker so ugotovitve tako močno odmevale z mojim osebnim počutjem,” pravi. “Med zadnjim koncem tedna sem rezervirala več terminov za razvajanje v wellnessu in lete nadgradila v prvi razred. Počutila sem se, kot da si to zaslužim.”

Avtorica: Lilit Marcus/CNN 

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!