Kaj je Putin povedal v govoru ob dnevu zmage

Svet 09. Maj. 202210:34 > 14:596 komentarjev
Delite:
Putin
Foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je v govoru ob začetku vojaške parade, s katero v Rusiji obeležujejo konec druge svetovne vojne, po pričakovanjih govoril tudi o "posebni vojaški operaciji", kakor uradna Moskva pravi invaziji na Ukrajino. Pričakovanja, da bo dogodek izkoristil za to, da napove nadaljnji potek vojne, se sicer niso uresničila.

Putin je uvodoma dejal, da se ruski vojaki zdaj bojujejo za varnost Rusije. Poudaril je, da je Zahod konec lanskega leta pripravljal napad na Donbas in Krim, v Kijevu pa naj bi pozivali k nuklearnemu oboroževanju, kar je povzročilo “nesprejemljivo grožnjo prav na naši meji”. Za ustvarjanje grožnje je okrivil ZDA in njene zaveznike. 

Putin je ob tem ocenil, da je bila “posebna vojaška operacija v Ukrajini” potreben in pravočasen ukrep. Po njegovih besedah je šlo za pravo odločitev neodvisne, močne in suverene države, je njegove besede povzel BBC. 

Sledila je minuta tišine za Ruse, ki so izgubili življenje v drugi svetovni vojni, pa tudi za vojake, ki se za Rusijo borijo v Donbasu. 

Putin je ob koncu govora še zatrdil, da Zahod ni želel poslušati Rusije in da se je pripravljal na “okupacijo našega ozemlja”. 

“Rusija je pred invazijo večkrat pozvala Evropo, naj najde pošten kompromis, in si prizadevala doseči dogovor o mednarodni varnostni rešitvi, vendar nam niso prisluhnili. V Kijevu so govorili, da bi lahko dobili jedrsko orožje, Nato pa je začel raziskovati ozemlja v naši bližini, in to je postala očitna grožnja naši državi in našim mejam. Vse nam je govorilo, da se bo treba boriti.”

“Slava našim oboroženim silam! Za Rusijo! Za zmago!” je Putin zaključil govor. 

Marsikdo je pričakoval, da bo Putin govor izkoristil za objavo pomembnega sporočila o nadaljevanju invazije na Ukrajino, a se to, kot kaže, ni uresničilo. Iz njegovih besed je bilo razbrati le malo o tem, kako Rusija načrtuje nadaljevanje vojne v Ukrajini, je ocenil urednik zunanje politike pri CNN Nic Robertson. Izpostavil je, da je Putin omenil Donbas kot kraj, kjer potekajo boji, čeprav boji divjajo na številnih koncih države. Po njegovih besedah v govoru tudi ni bilo zaznati, da bi se vojna približevala koncu, vendar pa tega pravzaprav niti ni bilo realno pričakovati.

Strokovnjakinja za rusko vojsko Katarina Zisk pa je za BBC dejala, da je Putin ponovil lažne obtožbe zoper Nato, ki naj bi po njegovih besedah načrtoval napad. S tem želi Rusijo naslikati kot napadeno trdnjavo in vse neuspehe po letu 1990 pripisati Zahodu, je ocenila. “Rusijo postavlja v vlogo žrtve. S tem želi na neki način opravičiti in osmisliti to vojno.”

Pred današnjo vojaško parado so se vrstila ugibanja, kakšno sporočilo o nadaljevanju vojne v Ukrajini bi lahko v govoru obelodanil Putin. Kot je za BBC pred začetkom slovesnosti v Moskvi zapisal profesor s področja obramboslovja na londonskem King’s College Michael Clarke, Putin nima druge izbire kot nadaljevati. “Putinu ne preostane drugega, kot da nadaljuje in to vojno naredi še večjo – bodisi da jo okrepi v Ukrajini ali pa razširi na še katero drugo državo. Eskalacija je tako rekoč vgrajena v trenutne razmere in Evropa je dosegla zelo nevaren trenutek,” je opozoril.

Rusija je vse od napada na Ukrajino 20. februarja zanikala, da je vpletena v vojno; vztrajala je, da gre za posebno vojaško operacijo, s katero želi demilitarizirati in denacificirati to državo. Tudi v današnjem govoru Putin retorike ni spremenil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar