Kaj je strokovnjakinja Vučiću rekla o litiju

Svet 15. Avg 202421:06 2 komentarja
Aleksandar Vučić
Foto: Marko Djurica/REUTERS

Srbska znanstvenica Sanja Sakan, ki je na srečanju s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem predstavila dejstva o posledicah pridobivanja litija, je oseba, o kateri danes govori vsa Srbija.

“Nikjer na svetu ni rudnika, kjer bi litij pridobivali v gosto poseljenem kraju, v katerem se ukvarjajo s kmetijstvom in kjer so velike zaloge vode,” je na srečanju s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem povedala znanstvenica dr. Sanja Sakan z Inštituta za kemijo, tehnologijo in metalurgijo. “Nihče ne more zagotoviti, da se litij in drugi strupeni elementi ne bodo sprostili v naravo,” je poudarila. Pojasnila je, da so pridobili vzorce in podatke z območja srbskega kraja Loznica, ugotovitve pa so objavili v reviji Scientific Reports.

“Vemo, da je zelo pomembno, da se naša država razvija,” je povedala in izpostavila pomen zalog vode na tem območju. “Veste, kaj pomeni takšna zaloga vode? Ko smo potovali, je bila polovica Srbije suha, v tistem kraju pa je zelena.” Dodala je, da gre za poplavno območje, kjer se reka nenehno razliva.

Litij je v tej regiji v silikatni obliki, za njegovo sprostitev pa so potrebne močne kisline. “Ne gre samo za litij, spremljata ga tudi bor in arzen ter množica drugih strupenih elementov. Ko se torej sprosti bor, se sprostijo tudi vsi drugi elementi, ki bodo v jalovini ostali v sledovih. Ne glede na to, kako je ta jalovina hermetično zaprta, je narava dinamičen sistem,” je povedala znanstvenica Sakan.

Spomnila je tudi, da so ponekod na vzhodu Srbije tudi več let po zaprtju rudnikov in poskusnih testih koncentracije toksičnih elementov še vedno zelo visoke. “Že poskusne vrtine so naredile veliko škode. Ogledali smo si njivo v njihovi bližini, na kateri ne raste več vegetacija, koruzni storž je bil dolg največ tri centimetre,” je rekla po poročanju N1 Beograd. Njen nastop je požel veliko medijske pozornosti in pozornosti javnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje