Kaj je terapija zavrnitve in zakaj je tako popularna na spletu

Digitalno 20. Okt 202409:21 0 komentarjev
Foto: Zajem zaslona/Michelle Panning/TikTok

Terapija zavrnitve je nov trend, ki se je pojavil na družbenem omrežju TikTok. V osnovi pomeni izpostavljanje situacijam, v katerih boste skoraj zagotovo zavrnjeni, kar naj bi olajšalo soočanje z zavrnitvijo. Kaj pa o tem pravijo strokovnjaki?

Ali ste že slišali, da obstaja terapija zavrnitve (rejection therapy op. a.)? Gre za postopno izpostavljanje situacijam, v katerih se običajno bojite, da boste zavrnjeni. Na ta način se lažje soočite z zavrnitvijo in se boste počutili bolje ob morebitni zavrnitvi, je za CNN dejal Taylor Wilmer, klinični psiholog iz Vriginije.

Terapija zavrnitve je na družbenem omrežju TikTok postala priljubljen trend. Uporabnica te platforme, Michelle Panning, ki se sicer profesionalno ukvarja z nasveti ženskam o ljubezni in odnosih, se je odločila, da bo to poletje opravila 30-dnevni izziv terapije zavrnitve. Vsak dan je pristopila do neznanca ali neznanke in postavila vprašanje oziroma prošnjo, ki bo skoraj zagotovo zavrnjena.

V prvi objavi na to temo je posnela, kako je pristopila do neznanega moškega in ga vprašala: “Ali si lahko izposodim 100 dolarjev?” Moški ji je odgovoril: “Ne.” Dejala je, da so se ji pred vprašanjem tresle roke in da je bila vznemirjena, vendar ji je dobro delo, da ji je uspelo postaviti vprašanje, na katero je pričakovala zavrnitveni odgovor. Kot je dejala, se želi soočiti s strahom, ki se pojavi v pričakovanju verjetne zavrnitve ali drugega negativnega odziva.

@michellepanning ❌ DAY 14 OF REJECTION THERAPY ❌ L. O. L. is all I have to say. No caption necessary 🤣 #rejectiontherapy #confidenceiskey #rejection #30daychallenge ♬ original sound – Michelle Panning

Med drugim je v 30-dnevnem izzivu neznance prosila za objem, v trgovini z oblačili se pozanimala, ali bi lahko bila živa lutka v izložbi, v trgovini z vzmetnicami pa je vprašala, če bi lahko zadremala v razstavni postelji. Kot je dejala po koncu izziva, je na začetku občutila, da se mora vznemiriti in se pripraviti na negativen odgovor, toda zdaj meni, da se počuti bolje, ko neznancem postavlja nepričakovana vprašanja.

Ob tem je izpostavila, da čeprav je bila večina odgovorov na njena vprašanja dejansko negativnih, pa jo je presenetilo to, da so neznanci na njene prošnje včasih nepričakovano odgovorili z “da”. Ob tem se je zamislila, koliko stvari pustimo zamujenih in neizkoriščenih, ker si ne upamo postaviti vprašanja, ker nas je strah zavrnitve.

Začetnica teorije zavrnitve, ki jo je prvič predstavila na predavanju TEDx, Jia Jiang, je za CNN dejala, da je umetnost teorije in omenjenega izziva, da se obe osebi zabavata in da se druga oseba ne počuti prisiljeno, da bi na nenavadno prošnjo oziroma vprašanje dala določen odgovor. Tudi sama je pred leti izvedla podoben izziv, terapijo zavrnitve je izvajala 100 dni.

“Določila sem si neke smernice, glavno vodilo pa je bilo to, da ne bi od neznancev zahtevala ničesar takšnega, česar sama v osnovi ne bi želela storiti. Določila sem si jih tudi za to, da ne bi bila pod dodatnim stresom in da drugih ljudi ne bi spravljala v zadrego. Bilo mi je pa popolnoma vseeno, ali bom dobila pritrditveni ali zavrnitveni odgovor,” je pojasnila.

Po mnenju psihoterapevtke Jourdan Travers je tak izziv lahko koristen za boljše spoznavanje samega sebe in razumevanja, kako se lahko v določenih situacijah pojavijo neprijetna čustva.

@michellepanning ❌ DAY 4 OF REJECTION THERAPY ❌ Another day, another getting accepted to do something ridiculous 🤣 This challenge is going differently than I thought it would. I thought it would be rejection after rejection, but what I have seen is just how far magnetism and confidence takes you. I just waltz into these places and ask for crazy sh*t and act like it’s the most normal thing in the world. THIS is confidence. Even though I may be slightly panicking internally, I just make the ask. DIRECTLY. Notice how I’m not waffling about and being all apologetic. I’m. Just. F*cking. Asking. Where are you leaving money/love/friendship/connection on the table because you’re just too chicken sh*t to ask for it? #confidenceiskey #rejectiontherapy #rejection #30daychallenge ♬ original sound – Michelle Panning

“Občutek tesnobe zaradi zavrnitve ali strahu na splošno so povsem normalne človeške reakcije. Ta čustva v manjših in obvladljivih odmerkih dejansko pomagajo ohranjati občutek varnosti. Ko tesnoba ali strah postaneta tako velika, da nas ovirata pri življenju in opravljanju stvari, ki si jih želimo, priporočamo, da si oseba poišče strokovno pomoč,” je dejala Travers.

Je pa ob tem poudarila, da tovrstni izzivi na družbenih omrežjih vendarle predstavljajo nekoliko drugačen aspekt zavrnitve in čustev, kot jih sproži na primer zavrnitev prošnje za službo ali zavrnitev ljubljene osebe. Ob tem ocenjuje, da je tovrsten trend samopomoči lahko koristen, saj ljudem pokaže, da lahko prenesejo zavrnitev in da stvari vendarle niso tako slabe, kot “nam govorijo anksiozni možgani”.

Avtorica: CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!