Kaj lahko tvegani vdor v Rusijo sploh prinese Ukrajini?

Svet 09. Avg 202410:23 19 komentarjev
Tabla za mesto Sudža v ruski regiji Kursk
Tabla za mesto Sudža v ruski regiji Kursk, kamor je vdrla ukrajinska vojska (Foto: PROFIMEDIA)

Torkov vdor ukrajinske vojske v regijo Kursk je spremljevalce vojne v Ukrajini presenetil. Vojaški vrh v Kijevu se je namreč za zelo tvegano operacijo, ki morda k obrambi ne bo prispevala ničesar, odločil kljub pomanjkanju oborožitve in vojakov, ki so skoraj vse letošnje leto pretežno branili položaje. Kaj vdor v rusko regijo Kursk lahko prinese Ukrajini?

V torek so z vzhoda Ukrajine prišla prva poročila, da skuša ukrajinska vojska prodreti v rusko obmejno regijo Kursk. Če so sprva prevladovale navedbe, da ukrajinska vojska izvaja le racije in da so jih ruske sile odbile, po treh dneh že lahko govorimo o vojaškem prodoru.

Ameriški neprofitni Inštitut za preučevanje vojne (ISW) je v četrtkovem poročilu s fronte navedel, da so ukrajinske vojake opazili v krajih regije Kursk, ki so od rusko-ukrajinske meje oddaljeni 35 kilometrov. ISW pri tem opozarja, da ukrajinske sile celotnega območja v ruski regiji ne nadzorujejo, v najbolj oddaljenih krajih pa da operirajo le manjše enote, ki osvojenega ozemlja ne bi mogle braniti.

Vdor v regijo Kursk je spremljevalce vojne v Ukrajini presenetil. Ukrajinski napadi na rusko ozemlje sicer niso nič novega, saj Kijev že nekaj časa nad rusko ozemlje pošilja drone in rakete. Prav tako smo bili od začetka vojne februarja 2022 priča tudi kopenskim vdorom v Rusijo, a so jih izvajale le proukrajinske skupine. Tokrat je v Rusijo vdrla ukrajinska vojska, ki je bila v letošnjem letu bolj kot ne osredotočena na obrambne naloge.

Spopadi v ruski obmejni regiji so presenečenje tudi zato, ker je ruska vojska še tik pred torkovim ukrajinskim vdorom v regijo Kursk beležila uspehe in postopna napredovanja v doneški regiji. Kot piše CNN, je torej odločitev za operacije na ruskem ozemlju ob ruskih napredovanjih in dlje časa trajajočem pomanjkanju orožja ter vojakov v ukrajinskih vojaških vrstah tvegana poteza.

Ruska vojska premešča mehanizacijo v regiji Kursk
Ruska vojska premešča mehanizacijo v regiji Kursk (Foto: PROFIMEDIA)

Zakaj se je torej vojaški vrh v Kijevu sploh odločil za tako tvegano potezo? Uradnih komentarjev vdora v Kursk z ukrajinske strani ni. Predsednik Volodimir Zelenski je v sredo brez izrecne omembe napada na Rusijo navrgel, da “bolj kot bomo pritiskali na Rusijo, bližje bomo miru”. Ameriški CNN v svoji analizi izpostavlja, da so v Kijevu z vdorom v prvi vrsti končno poskrbeli za dobro novico, če stvar pogledamo z ukrajinskega vidika.

Da je pomen vojaških operacij v regiji Kursk predvsem simboličen, izpostavljajo tudi pri britanskem časopisu Independent, kjer dodajajo, da Ukrajina s tem tako Rusiji kot Zahodu daje misliti. Z vdorom na rusko ozemlje so v Kijevu svojim zaveznikom pokazali, da še lahko presenetijo rusko vojsko in na bojišču iz obrambe preidejo tudi v napad. In še pomembneje: da je redno pošiljanje orožja, ki ga je Ukrajini ob vpadu zanosa med zahodnimi zaveznicami že močno primanjkovalo, še vedno smiselno. Ukrajinski prodor medtem rusko stran opominja, da lahko vojna vihra vedno preskoči na njihovo domače dvorišče. Kot še piše Independent, je napredovanje ukrajinske vojske tudi poživilo za moralo vojakov in civilistov.

Osrednjega taktičnega razloga za vdor v Rusijo za zdaj ni mogoče izpostaviti. Ruska vojska bo morala sedaj v regijo Kursk napotiti okrepitve, kar bo imelo vpliv tudi na ruske operacije v Ukrajini. CNN ob tem opozarja, da je v obmejnem mestu Sudža, ki je po nekaterih navedbah vsaj delno pod nadzorom ukrajinskih sil, plinski terminal, prek katerega v Evropo še vedno priteka ruski plin. Za zdaj sicer ni mogoče zaslediti nikakršnih poročil o prekinitvi ali motnji dotoka plina. Ukrajina je sicer že večkrat poudarila, da pogodbe o tranzitu ruskega plina, ki se izteče konec leta, ne bo podaljšala.

Za odločitvijo, da so ukrajinski vojaški poveljniki dragocene resurse vrgli v zelo tvegano operacijo, ki morda k obrambi domovine ne bo prispevala ničesar, pa se skriva še en dejavnik. Tako v Kijevu kot v Kremlju so v zadnjih mesecih začeli govoriti o možnosti končanja vojne. Kot izpostavlja CNN, se bosta obe strani potrudili izboljšati svoj položaj na bojišču, preden se usedeta za pogajalsko mizo. Prodor v regijo Kursk bi tako lahko bil način, s katerim Ukrajina v roke pred pogajanji pridobi prepotrebnega aduta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje