Kaj morate vedeti o današnji izmenjavi ognja med Izraelom in Hezbolahom

Svet 25. Avg 202414:34 1 komentar
Stavba v mestu Acre na severu Izraela, ki jo je zadela raketa iz Libanona, 25. 8. 2024 (Foto: Profimedia)

CNN pojasnjuje, kako in zakaj je prišlo do današnjih medsebojnih napadov med Izraelom in Hezbolahom.

Nedeljsko jutro na Bližnjem vzhodu se je začelo z obsežno izmenjavo ognja med Izraelom in libanonsko skupino Hezbolah. CNN pojasnjuje, kaj se je zgodilo in zakaj.

Izraelski preventivni napad: Izrael je v nedeljo zgodaj zjutraj sporočil, da je izvedel preventivne napade na Hezbolah, potem ko je ugotovil, da se militantna skupina pripravlja na napad na izraelsko ozemlje. Več kot sto izraelskih bojnih letal je zadelo (po trditvah izraelske vojske) na tisoče Hezbolahovih raketometov, ki so bili nameščeni v južnem Libanonu.

Odgovor Hezbolaha: Hezbolah, ki pravi, da so bile izraelske trditve o skorajšnjem napadu islamistične militantne skupine “neutemeljene”, se je odzval s “prvo fazo” napadov na Izrael. Izstrelil je 320 raket in množico brezpilotnih letalnikov. IDF (izraelska vojska) je sporočila, da je bilo iz Libanona proti Izraelu izstreljenih približno 200 raket. Hezbolah je dejal, da je bila operacija “popolnoma uspešna”. Vodja Hezbolaha Hasan Nasrala bo predvidoma javno spregovoril pozneje popoldne.

Žrtve: V Izraelu ni bilo poročil o morebitnih žrtvah. Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so bili v južnem delu države ubiti trije ljudje.

Zakaj zdaj: Medtem ko je čezmejno obstreljevanje med Hezbolahom in Izraelom že mesece reden pojav, se je pričakovalo, da se bo Hezbolah, ki ga podpira Iran, odzval na umor svojega vrhovnega vojaškega poveljnika Fuada Šukra. Ta je bil ubit v izraelskem zračnem napadu na južno predmestje Bejruta konec julija. Le nekaj ur pozneje je bil v iranski prestolnici Teheran ubit politični voditelj Hamasa Ismail Hanija. Medtem ko je Iran zatrdil, da je za Hanijev umor odgovoren Izrael, Izrael uradno nikoli ni prevzel odgovornosti.

Kaj se dogaja v Izraelu: med spopadi so bili za kratek čas odpovedani leti, na glavnem letališču v državi Ben Gurion pa prihaja do velikih zamud. Oblasti v Tel Avivu so zaprle plaže in odpovedale tudi prostočasne dejavnosti.

Francoski nacionalni prevoznik Air France je odpovedal vse lete tako v Tel Aviv kot v libanonsko prestolnico Bejrut vsaj do ponedeljka.

Benjamin Netanjahu
Foto: PROFIMEDIA

Naslednji koraki Izraela: Premier Benjamin Netanjahu je na nedeljskem srečanju s svojim varnostnim kabinetom dejal, da je Izrael “odločen storiti vse, da zaščiti našo državo”. Obrambni minister Joav Galant je razglasil “posebne razmere na domači fronti po vsej državi,” kar izraelski vojski omogoča, da državljanom daje navodila, “tudi glede omejitev zbiranja in zapiranja določenih lokacij”.

Pogajanja v Kairu: Kljub spopadom v severnem Izraelu in južnem Libanonu danes v Kairu na pogajanjih o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev še vedno pričakujejo obe delegaciji, Izraela in Hamasa.

Medtem v Washingtonu: Izrael je svojega najpomembnejšega zaveznika, ZDA, obveščal o najnovejših dogodkih. Galant je kmalu po začetku napadov govoril z ameriškim kolegom Lloydom Austinom. Austin je potrdil ameriško podporo Izraelu, govorila pa sta tudi o pomenu izogibanja širši eskalaciji razmer v regiji. Tudi predsednik Joe Biden s svojo ekipo za nacionalno varnost pozorno spremlja razmere, so sporočili iz Bele hiše.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje