Kaj pa, če bo izid ameriških volitev neodločen?

Svet 06. Avg 202405:09 2 komentarja
Donald, Trump, Kamala Harris
Foto: PROFIMEDIA

V ⁦torek, 5. novembra, bodo Američani volili novega predsednika oziroma predsednico Združenih držav Amerike. Čeprav neodločen izid ni zelo verjeten, se morajo Američani nanj pripraviti, poroča CNN. Če bi vsak od kandidatov prejel po 269 elektorskih glasov, bi namreč sledile tako imenovane kontingenčne oziroma izredne volitve.

Različne ankete, ki so bile izvedene konec minulega meseca, kažejo, da sta Donald Trump in najverjetnejša predsedniška kandidatka demokratov Kamala Harris skoraj izenačena, kar kaže, da je pričakovati tesen boj v zadnjih stotih dneh do predsedniških volitev 5. novembra.

Čeprav neodločen izid ni verjeten, se morajo Američani nanj pripraviti, poroča CNN. Scenarijev, da bi vsak predsedniški kandidat prejel po 269 elektorskih glasov, je namreč več. Eden takih je na primer, da Kamala Harris osvoji Wisconsin, Michigan, Arizono in Nevado ter en volilni glas v Nebraski (te je leta 2020 dobil predsednik Joe Biden), izgubi pa Pensilvanijo in Georgio.

Kontroverzne volitve leta 1800, ki so spremenile ustavo

Če je izid ameriških predsedniških volitev neodločen, sledijo tako imenovane kontingenčne oziroma izredne volitve (angleško contingent election). Te so se v ameriški zgodovini prvič odvile leta 1800, ko so se za predsedniški stolček borili Thomas Jefferson, John Adams in Aaron Burr. Izid glasovanja ljudstva je bil izjemno tesen, vsak kandidat pa je prejel enako število elektorskih glasov, zato je novega predsednika izbiral kongres. Člani kongresa so po takrat veljavnem sistemu hkrati glasovali za dva kandidata; tisti, ki je prejel največ glasov, je postal predsednik, kandidat, ki je pristal na drugem mestu, pa podpredsednik.

Thomas Jefferson
Podoba Thomasa Jeffersona na bankovcu za dva dolarja (Foto: PROFIMEDIA)

Po poročanju CNN so bili člani takratne demokratsko-republikanske stranke slabo usklajeni ali pa so slabo šteli in so oddali enako število glasov za svojega predsedniškega izbranca Jeffersona in njegovega protikandidata Burra.

Sledilo je kar 35 krogov glasovanja, prav zaradi teh kontroverznih volitev, na katerih je naposled zmagal Jefferson, pa so ameriške oblasti spremenile ustavo in sprejele 12. amandma.

Kakšen je postopek ob neodločenem izidu?

Če bi Trump in Harris vsak prejela po 269 elektorskih glasov, bi neodločen izid jasno kazal na razdeljenost Američanov, poroča CNN, zakonodajalci pa bi bili razpeti med kandidatom, ki so ga sami podprli, in kandidatom, ki so ga izbrali volilci v njihovi zvezni državi. Takoj ko bi se člani kongresa sestali, da bi prešteli volilne glasove in ugotovili, da noben kandidat nima večine, bi se po besedah kongresne raziskovalne službe izredne volitve odvile 6. januarja.

Sledil bi zapleten postopek. Če nobeden od kandidatov ne dobi večine od 538 elektorskih glasov, o predsedniških volitvah odloča predstavniški dom, pri čemer ima vsaka delegacija posamezne zvezne države en glas. Za zmago je potrebna večina, torej 26 glasov. Medtem podpredsednika volijo senatorji, pri čemer ima vsak senator en glas. Za zmago je prav tako potrebna večina, in sicer 51 glasov.

Člani predstavniškega doma lahko za predsednika izbirajo le med prvimi tremi kandidati, ki so se uvrstili na prvo mesto v volilnem kolegiju, senatorji pa lahko za podpredsednika izbirajo med prvima dvema kandidatoma, ki sta se uvrstila na prvo mesto.

Če delegacije posameznih zveznih držav novega predsednika ne bi izvolile do dneva inavguracije 20. januarja, bi mesto začasnega predsednika zavzel novi podpredsednik, ki bi ga izbral senat. Kaj pa, če tudi podpredsednik še ne bi bil znan? Mesto predsednika ZDA bi začasno prevzel predsednik predstavniškega doma, ki je trenutno Mike Johnson, državo pa bi lahko vodil tudi drug republikanec ali demokrat, če bi demokrati novembra letos dobili večino v predstavniškem domu.

Avtorji: Zachary B. Wolf, Ethan Cohen in Renee Rigdon /CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje