Analitiki: kaj smrt vodje Hamasa pomeni za nadaljnji potek vojne v Gazi

Svet 17. Okt 202420:58 0 komentarjev
Jahja Sinvar, Hamas
Foto: REUTERS/Mohammed Salem

Potem, ko so izraelske oblasti potrdile smrt vodje Hamasa Jahje Sinvarja, so vzniknile špekulacije, kaj bo njegova smrt pomenila za nadaljnji potek vojne v Gazi in morebitnih dogovorov o premirju in izpustitvi izraelskih talcev. Analitiki se strinjajo, da je smrt še enega od vodilnih mož Hamasa v tem letu pomembna prelomnica te vojne, se pa mnenja krešejo o tem, ali se bo zdaj vojna še bolj razvnela ali pa je to začetek njenega konca.

Izrael je v operaciji na jugu Gaze ubil vodjo Hamasa Jahjo Sinvarja. Na vodilni položaj te organizacije se je zavihtel avgusta letos, ko so izraelske sile ubile dotedanjega prvega moža Hamasa Ismaila Hanijo. Kmalu po potrditvi njegove smrti so vzniknile špekulacije, kaj ta dogodek pomeni za nadaljevanje vojne v Gazi in prihodnost Hamasa.

Po mnenju izraelskih oblasti je bil prav Sinvar idejni vodja Hamasovega terorističnega napada na Izrael 7. oktobra lani, ko je umrlo okoli 1.200 ljudi, Hamasovi borci pa so zajeli več kot 250 talcev in jih odpeljali v Gazo. Temu napadu so sledili povračilni ukrepi Izraela, ki trajajo še danes, v tem času pa je življenje izgubilo že več kot 42.000 Palestincev, med njimi več kot 16.000 otrok, število ranjenih pa je preseglo 100.000.

Nekateri poznavalci razmer na Bližnjem vzhodu se zdaj sprašujejo, kako bo Sinvarjeva smrt vplivala na nadaljnji potek vojne v Gazi. Po mnenju Mohameda Emasryja, profesorja na inštitutu za podiplomske študije v Dohi, bo moral Hamas preživeti “obdobje preigravanja”, saj je trenutno vodstvena struktura te organizacije “močno zdesetkana”, poroča Al Jazeera.

“Če pogledamo, da so izraelske oblasti po smrti nekdanjega vodje Hamasa Ismaila Hanije dejale, da bodo ‘lovili in ubijali vodje Hamasa, kjerkoli bodo’, je to pomemben povzetek cilja Izraela. Njihova prednostna naloga ni sklenitev mirovnega sporazuma, njihova prednostna naloga ni vrnitev talcev. Želijo ubiti čim več vodij in članov Hamasa, ne glede na ceno,” je Elmasry dejal za Al Jazeero.

Foto: PROFIMEDIA

Po mnenju dopisnika BBC iz Jeruzalema Wyra Daviesa smrt vodje Hamasa za Izrael zagotovo pomeni velik vojaški uspeh, saj je imel 62-letni Sinvar velik vpliv na delovanje Hamasa, prav tako pa je odločal o vseh pomembnih nadaljnjih odločitvah. Wyre še meni, da njegova smrt ne bo pomenila konca izraelske vojne v Gazi, lahko pa bi ob nadaljevanju izraelskih vojaških operacij proti Hamasu vsaj nekoliko približala začetek konca te vojne.

Alistair Bunkall, dopisnik portala SkyNews z Bližnjega vzhoda, je prepričan, da bo smrt Jahje Sinvarja pomembno vplivala na razplet vojne v Gazi. V zadnjih mesecih je bilo ubitih veliko visokih poveljnikov Hamasa, zato bi lahko Sinvarjeva smrt pomenila tudi sesutje Hamasovega odpora v Gazi, meni Bunkall. Opozoril je tudi na dejstvo, da je bil prav Sinvar ključna oseba pri pogajanjih o izpustitvi izraelskih talcev, razvoj dogodkov v zadnjem letu pa je pokazal, da ni bil pripravljen skleniti dogovora o izpustitvi talcev kot tudi dogovora o prekinitvi ognja v Gazi.

Eden od visokih ameriških uradnikov je za CNN dejal, da za zdaj še ni mogoče trditi, kaj bo smrt vodje Hamasa pomenila za razvoj dogodkov v prihodnjih dneh, tednih in mesecih. “Lahko bi prišlo do hitrega premika v smeri premirja in dogovora do izpustitve talcev, lahko pa, da je pred nami še dolga pot,” je dejal za CNN. Po besedah neimenovanih virov naj bi ožji krog predsednika ZDA Joeja Bidna razvoj dogodkov ocenjeval kot zelo pomembnega.

Ob tem je mogoče v ZDA slišati še ocene, da ni mogoče pričakovati, da bi se bližnjevzhodni konflikt razrešil še pred ameriškimi predsedniškimi volitvami, zlasti zato, ker se Izrael pripravlja še na povračilne ukrepe proti Iranu zaradi raketnega napada v začetku meseca.

Foto: Hatem Khaled/REUTERS

Eno od ključnih vprašanj, ki si jih po Sinvarjevi smrti zastavljajo analitiki in poznavalci bližnjevzhodnega konflikta, je, kdo ga bo nasledil na čelu Hamasa. Za zdaj še ni znano, kdo bo prevzel njegov položaj in kdo bo v prihodnjih dneh izdajal ključna vojaška povelja te organizacije v boju proti izraelskim silam. Po mnenju Franka Gardnerja, dopisnika BBC in strokovnjaka za področje varnosti, bo Hamas Jahjo Sinvarja razglasil za mučenika in obljubil maščevanje za njegovo smrt. Kmalu za tem pa naj bi na njegovo mesto imenovali nekoga z vojaškimi izkušnjami.

Sinvar je sicer že tretji vodja Hamasa, ki so ga izraelske sile ubile letos. Avgusta je bil ubit Ismail Hanija, izraelske sile pa so sporočile, da so julija v napadu na Han Junis ubile Mohameda Deifa. Smrt slednjega je sicer Hamas zanikal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!