Kaj so opičje koze?

Svet 15. Avg 202405:16 1 komentar
Opičje koze
PROFIMEDIA

Kaj so opičje koze ali mpox, zaradi izbruha katerih je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) včeraj razglasila javnozdravstveno krizo globalnih razsežnosti? Virus, ki to bolezen povzroča, je soroden tistemu, ki je kriv za bolezen črnih koz. Kako se prenaša? Znanstvenike skrbita višja smrtnost in hitro širjenje sedanje različice virusa.

Opičje koze ali mpox, zaradi izbruha katerih je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) včeraj razglasila javnozdravstveno krizo globalnih razsežnosti, so nalezljiva bolezen. Povzroča jo virus, soroden tistemu, ki je kriv za bolezen črnih koz, ki je bila z globalno kampanjo cepljenja izkoreninjena leta 1980.

V WHO ocenjujejo, da obstaja nevarnost, da bi se opičje koze prvič po letu 2022 znova razširile po svetu in postale tveganje v več državah, so sporočili po včerajšnjem zasedanju odbora WHO za nujne primere v Ženevi. To je drugo takšno opozorilo WHO v dveh letih o opičjih kozah.

Opičje koze
Opičje koze (Foto: PROFIMEDIA)

Izpuščaj kot pri noricah ali sifilisu

Po navedbah slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je klinični potek opičjih koz običajno blag. Simptomi bolezni so zvišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost.

Običajno se razvije tudi izpuščaj. Ta se pogosto začne na obrazu, nato pa se razširi na druge dele telesa, vključno z genitalijami. Pri nedavno odkritih potrjenih primerih poročajo o pojavu izpuščajev na področju genitalij.

Izpuščaj gre skozi različne faze in je podoben noricam ali sifilisu, preden se končno oblikuje krasta, ki kasneje odpade, še piše na spletni strani NIJZ.

Inkubacijska doba bolezni je običajno 6 do 16 dni, lahko pa tudi do 21 dni. Ko krasta odpade, oseba ni več kužna.

Kako se virus prenaša?

Gre za bolezen, ki se na ljudi prenese z živali – praviloma z glodavcev in primatov – in se najpogosteje pojavlja v tropskih gozdnatih predelih Srednje in Zahodne Afrike.

Do prenosa prihaja tudi med ljudmi, in sicer ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično. Okužba se tako širi med ljudmi, ki so med seboj v tesnem stiku.

opičje koze
PFORIMEDIA

Med trenutno bolj ranljivimi skupinami oz. izpostavljenimi osebami za tveganje za okužbo v Evropi so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, osebe, ki imajo spolne odnose s priložnostnimi partnerji, in osebe, ki imajo več spolnih partnerjev.

Opičje koze so pri ljudeh prvič odkrili leta 1970 v Demokratični republiki Kongo. Širjenje okužb med ljudmi je bilo sprva omejeno predvsem na nekatere zahodno- in srednjeafriške države. Maja 2022 se je bolezen začela hitro širiti po vsem svetu, predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Smrtni primeri in povečanje števila primerov

Maja 2022 so okužbe z mpox po vsem svetu močno narasle, večinoma so prizadele homoseksualne in biseksualne moške, in sicer zaradi podskupine clade 2b. Izredne razmere so tedaj trajale med julijem 2022 in majem 2023. V epidemiji, ki je zajela približno 90.000 primerov, je življenje izgubilo 140 ljudi.

Leta 2022 so opičje koze v angleščini preimenovali v mpox, da bi se izognili stigmatizaciji, ki izhaja iz prvotnega imena.

Po podatkih, ki jih je prejšnji teden objavil nadzorni zdravstveni organ Afriške unije, so od januarja 2022 v 16 afriških državah zabeležili skupno 38.465 primerov opičjih koz s 1456 smrtnimi primeri. Letos so v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili 160-odstotno povečanje števila primerov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje