Kako je Izrael pretental Hezbolah in v pozivnike podtaknil eksploziv?

Svet 16. Okt 202418:24 1 komentar
Pozivniki po eksploziji (Foto: PROFIMEDIA)

Septembrske eksplozije pozivnikov v Libanonu so presenetile vse, nejasnost okoli napada, ki je ubil 39 in ranil več kot 3.400 ljudi, pa se ni razkadila niti v naslednjih tednih. Tiskovna agencija Reuters po pogovorih s številnimi anonimnimi viri razkriva, da je za napadom res stala izraelska obveščevalna agencija Mosad. Agenti so izdelali neizsledljivo baterijo z eksplozivom, pozivniku pa pod krinko licence tajvanskega podjetja Gold Apollo in ob pomoči slamnatih spletnih strani zgradili dober sloves, ki je prepričal Hezbolah.

Ko so 17. in 18. septembra po Libanonu odmevale nenavadne eksplozije pozivnikov in prenosnih radijskih postaj, nikomur ni bilo jasno, kaj se dogaja. Šlo je za naprave, ki so jih pretežno uporabljali pripadniki skrajnega gibanja Hezbolah, vendar je bilo med 39 mrtvimi in več kot 3.400 ranjenimi tudi veliko civilistov. Izrael odgovornosti za eksplozije ni nikoli ne prevzel ne zavrnil, a je večina molk in nekatere pohvale obveščevalni službi Mosad razumela kot tiho priznanje.

V dneh, ki so sledili, se je porajalo vprašanje, kako je izraelskim obveščevalcem uspelo ukaniti Hezbolah in jim podtakniti eksplozivne pozivnike. Baterije v pozivnikih, ki so v začetku leta prispeli v Libanon, so imele več zavajajočih lastnosti, poroča tiskovna agencija Reuters, ki po pogovoru s številnimi anonimnimi viri razkriva podrobnosti operacije.

Začelo se je s sestavljanjem baterije, v katero so skrili eksploziv in detonator. Kot je za Reuters povedal obveščeni libanonski vir, so med dve pravokotni celici baterije skrili šest gramov plastičnega eksploziva pentrit, ki so ga oblikovali v tanko kvadratno ploščo. Ostalo je še ravno dovolj prostora za trak iz zelo vnetljive snovi, ki je deloval kot detonator plastičnega eksploziva. Sendvič dveh celic baterije in eksploziva z detonatorjem so nato obdali s plastičnim ovojem, vse skupaj pa so nato dali v kovinsko ohišje, ki je bilo veliko kot škatla vžigalic.

Dva neimenovana vira iz zahodnih varnostnih krogov sta za Reuters potrdila, da je napade z eksplozijami pozivnikov in voki-tokijev vodila izraelska obveščevalna agencija Mosad. Izrael uradno ni niti zanikal niti potrdil svoje vloge v napadih. Vendar je izraelski obrambni minister Joav Galant dan po napadih pohvalil “zelo impresivne rezultate Mosada”, kar je mogoče razumeti kot tiho priznanje vpletenosti izraelskih obveščevalcev.

Strokovnjaki za eksplozive, ki so za Reuters spregovorili pod pogojem anonimnosti, so ocenili, da je šlo za nenavadno eksplozivno napravo, saj detonatorje plastičnega eksploziva običajno sestavljajo kovinski deli. A to je prinašalo pomembno prednost: brez kovinskih delov rentgenski skenerji niso mogli zaznati ne plastičnega eksploziva ne detonatorja. Ko je Hezbolah v roke dobil izraelske eksplozivne pozivnike, so jih pregledali s pomočjo rentgenskih skenerjev, podobnih tistim, ki jih uporabljajo na letališčih, sta za Reuters razkrila obveščena vira. Pregled ni razkril nobenih sumov.

Pogreb dekleta, ki je umrlo v eksploziji pozivnikov
Pogreb dekleta, ki je umrlo v eksploziji pozivnikov (Foto: PROFIMEDIA)

Kot sta za Reuters dejala dva bombna tehnika, je bil pozivnik najverjetneje izdelan tako, da je ustvaril iskro, ki je vnela vnetljivi trak, ta pa je nato sprožil eksplozijo plastičnega eksploziva. Washington Post je sicer že na začetku meseca poročal, da je Mosad reakcijo sprožil tako, da je poslal elektronski signal in uporabnikom se je na ekranu pozivnika izpisalo obvestilo, da so prejeli kriptirano sporočilo. Da bi ga lahko prebrali, so morali z obema rokama pritisniti dva gumba hkrati, potezi pa je sledila eksplozija. Po določenem časovnem obdobju pa je razneslo še pozivnike tistih uporabnikov, ki sporočila niso prebrali.

Ahilova peta, ki pa ni uničila izraelskega načrta

Kljub rentgenski nevidnosti pa je imela eksplozivna naprava eno pomanjkljivost. Ker so eksploziv, detonator in ovoj zasedli tretjino celotne prostornine, je imela baterija precej manj kapacitete, kot bi pričakovali. Kot piše Reuters, bi kapaciteta običajne 35-gramske baterije znašala 8,75 vatne ure, medtem ko je baterija v izraelskih pozivnikih imela kapaciteto le 2,22 vatne ure. Libanonski vir je dejal, da je nenavadno hitra poraba baterije pri Hezbolahovih članih sicer vzbudila nekaj pozornosti, a nikakor ni sprožila alarma. Tako so eksplozivne pozivnike delili še nekaj ur pred detonacijo, ki je v večini primerov sledila pisku ob prejetem pozivu.

Po izdelavi eksplozivnih pozivnikov so jih morali izraelski obveščevalci še postaviti na trg in jim umetno ustvariti dober sloves. Krinko za eksplozivni model AR-924 so našli pri znanem tajvanskem podjetju Gold Apollo. Šef in ustanovitelj družbe Hsu Šing-kuang je dan po napadu novinarjem pojasnjeval, da sta ga pred tremi leti skupaj kontaktirala nekdanja zaposlena pri Gold Apollu Teresa Wu in še neki neznan gospod. Dvojica je po pogovoru dobila dovoljenje, da lahko proizvajata svoje izdelke in jih tržita pod blagovno znamko Gold Apollo.

Šef tajvanskega podjetja, ki trdi, da za eksploziv v pozivnikih ni vedel, je ob tem še pojasnil, da ni bil navdušen nad videzom modela AR-924, ki sta mu ga čez nekaj časa predstavili omenjeni osebi. Nekaj fotografij naprave in njen opis je vseeno naložil na spletno stran podjetja, kjer pa tega modela ni bilo mogoče kupiti.

Spletne strani, pohvale na forumih in nizka cena

Septembra lani se je pod domeno apollosystemshk.com pojavila spletna stran, ki je trdila, da ima licenco za distribucijo izdelkov podjetja Gold Apollo. Mednje so uvrstili tudi pozivnik AR-924 in njegovo baterijo z oznako LI-BT783. Spletna stran je med kontaktnimi podatki navedla naslov v Hongkongu, kjer naj bi domovalo podjetje Apollo Systems HK. Kot razkriva Reuters, podjetje s takim imenom ne obstaja ne na navedenem naslovu ne v hongkonških poslovnih spisih. Je pa povezavo do spletne strani na svoj Facebookov profil dodala Teresa Wu, ki je v začetku letošnjega leta v Tajpeju registrirala podjetje z imenom Apollo Systems.

Policija na sedežu podjetja Gold Apollo
Foto: PROFIMEDIA

Reuters je med preiskavo zasledil, da so na apollosystemshk.com ločeno ponujali baterijo pozivnika, ki se je znašla tudi v inventarju dveh drugih spletnih trgovin. Poleg tega pa so na dveh spletnih forumih, posvečenih baterijam, zasledili razpravo o modelu LI-BT783, ki sicer ni bil široko dostopen. “Poznam ta izdelek. Ima odlične lastnosti in zmogljivosti,” je aprila 2023 zapisal uporabnik z vzdevkom Mikevog. Njegove prave identitete Reutersu ni uspelo preveriti. Izraelski in zahodni obveščevalni viri so za tiskovno agencijo ocenili, da so bile spletne strani, spletne trgovine in forumi del izraelskega prepričevanja Hezbolaha, da gre za nesumljivega ponudnika. Spletne strani sicer ne delujejo več, a si jih je mogoče ogledati v spletnih arhivih.

Šiitsko skrajno gibanje Hezbolah je komunikacijo s pozivniki začel letos, saj so ugotovili, da pogovorom prek mobilnih telefonov Izraelci zlahka prisluškujejo. Kmalu po eksplozijah je vodstvo gibanja napovedalo interno preiskavo, ki se je že dokopala do nekaterih ugotovitev. Kot je za Reuters povedal vir blizu preiskave, so izraelski agenti uporabili preprost trik, s katerim so poskrbeli, da je Hezbolah izbral model AR-924. Posrednik je pozivnikom postavil zelo ugodno ceno, ki jo je zniževal, dokler je gibanje ni sprejelo.

V dneh po eksplozijah pozivnikov pa je preiskava doživela zastoj. V izraelskih zračnih napadih, ki so zdesetkali Hezbolahovo vodstvo, je umrl tudi poveljnik Nabil Kaouk, ki je vodil preiskavo naročil pozivnikov.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje