Kako je najmočnejša nevihta v tem stoletju videti iz vesolja

Svet 09. Okt 202413:49 1 komentar
orkan Milton, Mednarodna vesoljska postaja, omrežje X, viralno
Orkan Milton iz Mednarodne vesoljske postaje (Foto: Zajem zaslona/X@dominickmatthew)

Posnetki iz Mednarodne vesoljske postaje kažejo vso razsežnost orkana Milton, ki se približuje obali Floride.

Oči sveta so uprte v orkan Milton, katerega zunanji kraki so že dosegli obalo Floride kot najmočnejša letošnja nevihta na svetu in tretja najhitreje rastoča nevihta v Atlantiku vseh časov.

Vanj pa so uprte tudi oči iz vesolja.

Orkan so ujele kamere Mednarodne vesoljske postaje. Posnetki, narejeni pred dvema dnevoma in včeraj, nazorno kažejo razsežnost orkana, ki je tik pred zdajci, kot poroča CNN, malce spremenil smer, a se ponovno okrepil v orkan 5. kategorije na Saffir-Simpsonovi lestvici. Ta lestvica razvršča orkane glede na jakost trajnih vetrov in posledično njihovo rušilno moč v pet kategorij. To pomeni, da je Milton trenutno v najvišji.

Bi zaradi Miltona morali uvesti šesto kategorijo orkanov?

Michel Mann, profesor znanosti o Zemlji in okolju z univerze v Pensilvaniji, pa meni, da je orkan Milton tako močan in rušilen, da bi morali lestvici dodati še eno kategorijo, ki bi njegovo moč resnično dobro ponazorila. Spodnja meja hitrosti trajnih vetrov v orkanih pete stopnje je 252 kilometrov na uro (160 milj na uro), navzgor pa ni omejena.

“Orkan s trajnimi hitrostmi vetra 192 milj na uro (309 kilometrov na uro) ali več je treba šteti za kategorijo 6,” je zapisal profesor Mann na družbenem omrežju X.

Po njegovem mnenju bi morali sistem ocenjevanja in opisovanja orkanov spremeniti tako, da bi “odražal pojav močnejših neviht, ki jih povzročajo podnebne spremembe, ki si zaslužijo uvrstitev v popolnoma ločeno, bolj uničujočo kategorijo”, poroča portal Kidsnews.com.au. Po njegovem mnenju lestvica ne odraža več znanstvenih dejstev, saj je bila narejena pred več kot 50 leti, v tem času pa so se razmere zaradi podnebnih sprememb opazno spremenile.

Po poročanju nekaterih ameriških medijev naj bi sunki vetrov v orkanu Milton celo presegali 200 milj na uro oziroma 321 kilometrov na uro.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje