Kako pogosto bi morali prati in menjati vzglavnike

Navdih 12. Okt 202409:27 0 komentarjev
umazani vzglavniki na postelji
Foto: PROFIMEDIA

Spanje na umazanih vzglavnikih lahko povzroča akne, alergije in težave pri dihanju. Kako pogosto bi morali vzglavnike prati in kako? Kdaj jih menjati?

Kanadska strokovnjakinja za higieno, Mary Futher, ki jo uporabniki spleta poznajo tudi kot Madame Sweat, je razložila, kako pogosto bi morali prati vzglavnike in kako, pa tudi, kako pogosto bi jih morali menjati.

“Pranje vzglavnikov je skoraj tako pomembno kot pranje oblačil,” v videu pravi Futher. Na njih se namreč nabirajo znoj, pršice, bakterije in slina. Spanje na neopranih vzglavnikih pa lahko povzroča nastanek aken, alergij in celo težav pri dihanju.

Tudi, če imate na vzglavnikih antimikrobne prevleke, bi morali vzglavnike oprati vsake tri mesece. Seveda pa vsi vzglavniki niso enaki. Način pranja je odvisen od tega, iz česa so narejeni oziroma s čim so napolnjeni.

Danes zelo popularni vzglavniki iz spominske pene ali s polnilom iz gela niso primerni za pranje v pralnem stroju. Najbolje jih je prati ročno ali čistiti s krpo, namočeno v milnico ali raztopino pralnega praška.

Vzglavnike, napolnjene s puhom ali perjem, lahko perete v pralnem stroju s programom za občutljivo perilo in v hladni vodi.

Vzglavnike iz poliestra pa lahko perete v pralnem stroju in sušite v sušilniku.

@madamesweat #didyouknow how often you should be cleaning your #pillows? #laundrytips ♬ Marechià – Nu Genea

In kako pogosto naj bi vzglavnike menjali?

Tudi na to ima strokovnjakinja odgovor. Če so iz lateksa, spominske pene ali polnjeni z ajdo, bi jih morali menjati vsaka tri ali štiri leta. Res je, da so običajno dražji od ostalih, vendar zdržijo dlje.

Vzglavnike iz sintetičnih materialov, ki so cenejši in jih je lažje čistiti, pa bi bilo primerno menjati celo vsaka pol leta, največ na dve leti.

Na našem portalu smo že večkrat pisali o tem, kako pogosto je primerno storiti to ali ono. Poglejte, morda najdete odgovor na kakšno od vaših vprašanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!