Kako resna je Putinova grožnja uporabe jedrskega orožja?

Svet 27. Sep 202409:52 > 11:43 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajina in njen predsednik Volodimir Zelenski že dlje časa pozivata, naj jima Zahod dovoli uporabo raket dolgega dosega za napade na Rusijo. Potem ko je Zelenski v intervjuju za ABC News napovedal, da je konec vojne bližje, "kot si mislimo", je odgovorila še Rusija. Odločila se je za spremembo doktrine jedrskega odvračanja. Kaj to pomeni v praksi? Če bi Ukrajina oziroma Zahod napadel Rusijo z raketami in brezpilotniki, bi ta na napade lahko odgovorila z jedrskim orožjem. Predsednik Vladimir Putin je v preteklosti že grozil z eskalacijami, ni pa jih izpolnil. Koliko resnice je v njegovih tokratnih grožnjah?

Ruski predsednik Vladimir Putin grozi z uporabo jedrskega orožja, če bo Zahod Ukrajini dovolili uporabo raket dolgega dosega za napade na Rusijo. “Rusiji ne preostane nič drugega kot jedrsko izsiljevanje, nima drugih instrumentov za zastraševanje sveta,” je na napoved odgovoril vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

A zastavlja se vprašanje, kako resen je Putin v svojih namerah. Morebitno eskalacijo v primeru obširnih napadov je napovedoval že v preteklosti, a napovedi do zdaj še ni uresničil. Gre za ključno vprašanje, ki bo vplivalo na potek vojne: v primeru blefiranja bi Zahod lahko povečal vojaško podporo Ukrajini. Če pa Rusija svoje napovedi namerava uresničiti, bi se konflikt lahko sprevrgel v tretjo svetovno vojno. Reuters je govoril z več strokovnjaki, ki spremljajo dogajanje z vojno v Ukrajini.

Foto: PROFIMEDIA

“Sporočilo je zelo jasno: ne naredite napake”

Čeprav v svojih novih pravilih ne omenjajo neposredno Ukrajine, je jasno, da ciljajo nanjo. “Sporočilo je zelo jasno: ne naredite napake – vse te stvari bi lahko sprožile jedrsko vojno,” je dejal Nikolaj Sokov, nekdanji sovjetski in ruski diplomat.

Da gre za “še eno v vrsti blefiranj”, ki kažejo na Putinovo šibkost, je dejal nekdanji svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Heraščenko. “Ne bo si upal uporabiti jedrskega orožja, saj bi s tem postal popoln izobčenec,” je dejal. Ameriški državni sekretar Antony Blinken ocenjuje, da je Putinov poziv “neodgovoren”, pa tudi ob nepravem času je.

Putinovih besed ne gre prezreti, a Zahod se na njegove grožnje ne sme odzivati pretirano, ocenjuje obrambni strokovnjak iz Osla Fabian Hoffman. Kljub temu bo skrb upravičena, ko oziroma če Rusija signalizira dejanske priprave za napad.

Premier Golob: Vse možnosti morajo ostati na mizi

Treba je razpravljati o vseh možnostih in nato izbrati tisto, ki je najprimernejša glede na aktualne razmere, je premier Robert Golob za nemško tiskovno agencijo dpa odgovoril na vprašanje o uporabi manevrirnih raket dolgega dosega, ki so jih Kijevu zagotovile zahodne države, na ruskem ozemlju.

“Vnaprej reči, da se o nekaterih temah ne govori, običajno ni najboljša taktika,” je dodal. Obenem je slovenski premier poudaril, da “popolnoma spoštuje dejstvo, da bo vsaka država, ki ima takšno orožje, sprejela svojo odločitev, in mi bomo skušali to spoštovati”. (STA)

Robert Golob
Robert Golob na zasedanju VS ZN (Foto: PROFIMEDIA)

Sprememba strategije je bila za Rusijo nujna

A eno je jasno – ruska spremenjena doktrina poziva Ukrajino in Zahod, naj ne stopnjujeta pritiska na Rusijo. “Prag za uporabo jedrskega orožja se je znižal,” je dejal nekdanji svetovalec Kremlja Sergej Markov. Po njegovih besedah bi v primeru uporabe raket dolgega dosega Rusija lahko napadla tudi letalska oporišča na Poljskem ali v Romuniji.

Ob tem so nekateri ruski analitiki poudarili, da je bila sprememba strategije nujna ter da je Zahod v zadnjem obdobju postal preveč suveren in brez strahu. Novi taktiki so izrazi podporo tudi mnogi ruski vojni blogerji.

Spremembo jedrske doktrine so iz Rusije sporočili le dan po objavi intervjuja, v katerem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sporočil, da je konec vojne bližje, “kot si mislimo”, ob čemer je ponovno pozval k sprostitvi uporabe raket dolgega dosega.

Sprememba bi Rusiji omogočila, da z jedrskim orožjem odgovori na morebiten obsežen zračni napad na rusko ozemlje z manevrirnimi raketami, brezpilotniki, hipersoničnimi in drugimi letali. Nova pravila pa veljajo tudi za morebiten napad na Belorusijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!