Biden ne popušča pritiskom in vztraja: “Skupaj bomo zmagali”

Svet 19. Jul 202418:16 > 20:23 1 komentar
Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

V ZDA se še naprej krešejo različna mnenja v povezavi z morebitnim odstopom aktualnega ameriškega predsednika Joeja Bidna iz predsedniške tekme. K umiku ga pozivajo predvsem demokrati, podporniki njegovega nasprotnika Donalda Trumpa pa želijo, da ostane v tekmi. Da bo vztrajal, je znova zatrdil tudi sam.

Pritisk na aktualnega ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki se mu bo letos iztekel mandat, se povečuje.

Kljub temu Biden vztraja pri svoji odločitvi. “Vložki so visoki in izbira je jasna. Skupaj bomo zmagali,” je sporočil 81-letnik, ki ga je sedaj k odstopu javno pozvalo že več demokratskih članov zveznega kongresa, zasebno pa naj bi skrbi izražal tudi nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, ki se javno o tem še ni izrekel.

Prvi pozivi, naj zaradi starosti umakne ponovno kandidaturo za predsednika, so se pojavili po njegovem katastrofalnem nastopu na televizijskem soočenju z republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom konec junija. Biden je kazal več kot svojih 81 let, ko je izgubljal tok misli, dajal zmedene odgovore in zamudil številne priložnosti za jasno zavrnitev Trumpovih izjav.

Od takrat naprej se je s pogostejšimi javnimi nastopi trudil, da odpravi dvome v svoje telesne in umske sposobnosti za uspešno nadaljevanje kampanje, vendar ni šlo. Vse več uglednih članov demokratske stranke ga je začelo spodbujati k odstopu, pred dnevi pa je bil še pozitiven na testu za covid-19. Samo danes ga je k odstopu pozvalo še šest demokratov iz predstavniškega doma in senator iz Montane Jon Tester.

Ankete kažejo, da si sedaj le še večina republikancev želi, naj ostane v tekmi, velika večina demokratov in neodvisnih volivcev pa si želi, da se umakne.

Bo odstopil ali ne? Viri blizu Bidna niso enotni

Televizija NBC je danes na podlagi neimenovanih virov poročala, da se je predsednik ZDA Joe Biden začel pogovarjati s člani družine o najprimernejšem trenutku za objavo odločitve o odstopu od predsedniške kampanje. Poročilo NBC navaja, da se Biden z družino pogovarja o tem, kako izpeljati odstop od kampanje na način, ki bo demokratom zagotovil zmago na predsedniških in drugih volitvah 5. novembra, in na način, ki bo dostojanstven in vreden pol stoletja Bidnove politične kariere.

Šefica njegove kampanje Jen O’Malley Dillon pa je nemudoma zanikala poročila in vztrajala, da Biden ostaja v tekmi. “Predsednik absolutno ostaja v tekmi. Joe Biden je bolj kot kadarkoli odločen, da premaga Donalda Trumpa,” je zjutraj povedala za televizijo MSNBC.

“To se ne dogaja. Tisti, ki dajejo takšne izjave, ne govorijo v imenu družine ali te ekipe in nimajo prav,” je za NBC dejal tudi namestnik tiskovne predstavnice Bele hiše Andrew Bates.

“Mislim, da čuti pritisk, ampak želim, da nadaljuje s kampanjo. Demokrati, ki ga pozivajo k odstopu, podcenjujejo dejstvo, da je edini, ki je doslej premagal Trumpa,” je za NBC izjavil nekdanji šef kabineta Bele hiše Ron Klain, ki sodi med tiste, ki so razočarani nad odnosom do predsednika v lastni stranki.

Kaj bo, če odstopi

Za zdaj se kažeta dva scenarija po morebitnem Bidnovem odstopu. Štafeto lahko prevzame podpredsednica ZDA Kamala Harris, ki bi si nato morala izbrati podpredsedniškega kandidata. Drugi scenarij je odprta nacionalna konvencija demokratske stranke sredi avgusta v Chicagu, kjer bi Bidnovi delegati izvolili naslednika.

Ta scenarij obuja neprijeten spomin na leto 1968, ko so se demokrati na konvenciji in zunaj nje zapletli v silovite konflikte med iskanjem kandidata, potem ko se je predsednik Lyndon Johnson odločil, da se ne bo potegoval za drugi mandat. Izbranec Hubert Humphrey je nato novembra na volitvah močno izgubil proti republikancu Richardu Nixonu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje