Kako si Airbnb prizadeva, da bi problem skritih kamer ostal čim bolj skrit

Gospodarstvo 24. Jul 202405:29 0 komentarjev
Airbnb
Foto: PROFIMEDIA

Novinarska raziskava CNN je pokazala, kako si Airbnb prizadeva, da bi problem tajnega snemanja tudi najbolj intimnih trenutkov ostal čim dlje od oči javnosti.

Platforma za kratkoročno oddajanje nepremičnin Airbnb se že več let sooča z očitki, da nekateri ponudniki namestitev s skritimi kamerami in brez vednosti gostov snemajo in posegajo v zasebnost tistih, ki te nepremičnine najemajo.

Airbnb je v svojih dokumentih že večkrat priznal, da ve za to problematiko. A kot je z novinarsko preiskavo ugotovil CNN, si je obenem s postopki arbitraže, zaupnimi poravnavami in sporazumi o nerazkrivanju (angl. NDA) prizadeval, da bi obseg tega problema ostal čim dlje o oči javnosti.

Hkrati pa se je podjetje borilo proti predpisom, ki bi uporabnike zaščitili, pristojnim organom pa omogočili boljši nadzor nad tem, kdo platformo uporablja in kdo oddaja nastanitve.

Ta problem ima dolgo brado

Airbnb je doslej dovoljeval kamere v skupnih prostorih, denimo na hodniku ali v dnevni sobi, če so bile te jasno vidne in če je bilo to v opisu nastanitve tudi navedeno. A ker so uporabniki na družbenih medijih vse pogosteje poročali o tem, da so v hišah in stanovanjih našli tudi povsem skrite kamere, in to celo v prostorih, kjer morajo imeti ljudje popolno zasebnost, je aprila letos Airbnb kamere v nastanitvah popolnoma prepovedal. 

“Airbnb prepoveduje uporabo notranjih varnostnih kamer v domovih po vsem svetu. S tem želimo poenostaviti našo politiko o varnostnih kamerah in drugih napravah ter še naprej dajati prednost zasebnosti naše skupnosti,” so aprila zapisali v izjavi za javnost.

SKRITA KAMERA
Foto: PROFIMEDIA

Novinarji CNN so pregledali več kot 2.000 strani tožb in policijskih zapisnikov. Pogovarjali so se s številnimi gosti, ki so v najetih nastanitvah prek Airbnb našli skrite kamere. Ali pa jim je to, da so jih snemali naskrivaj, povedala policija.

Novinarska preiskava CNN je pokazala, da je uporaba skritih kamer problem z dolgo brado. Predpisov je malo, kazni za storilce pa so blage. Sodišča v ZDA namreč videovoajerizem obravnavajo zgolj kot prekršek. Ljudje, ki so jih skrite kamere posnele – med drugim med preoblačenjem ali pa celo med spolnim odnosom – pa pravijo, da trpijo zaradi dolgotrajnih travm in strahu, da bi se njihove slike ali videoposnetki lahko razširili po  spletu.

“To ni moj e-naslov, to je moje telo”

“To ni številka mojega zavarovanja ali moj elektronski poštni naslov. To je vendar moje golo telo,” je dejala žrtev, ki jo je gostitelj na skrivaj posnel med spolnim odnosom, ko je bivala v Airbnb. Airbnb je za CNN dejal, da so takšni primeri redki, a ko se pojavijo, “ustrezno in hitro ukrepamo, kar lahko vključuje odstranitev gostiteljev in njihovih ponudb”.

Toda pregled tožb in policijskih dokumentov v ZDA v 75 primerih je pokazal, da Airbnb sicer res ukrepa hitro, toda s ciljem, da število pritožb zajezi, pritožbe pa najpogosteje rešuje izven sodišč.

Za razliko od hotelov, ki nosijo veliko pravne odgovornosti za goste, tudi v primerih, ko se jim kaj zgodi, Airbnb tako velike odgovornosti nima. In po raziskavi CNN so se v preteklosti tudi borili proti temu, da bi jo prevzeli. Njihov argument je bil, da ne morejo imeti nadzora na tem, kaj se dogaja v nastanitvah, ki niso v njihovi lasti, pač pa se zgolj oddajajo (posredujejo) prek njihove platforme.

Koliko je v resnici prijav?

Se je pa lani na enem od ameriških sodišč vendarle izkazalo, da pritožb zaradi skritih kamer ni malo. Eden od predstavnikov Airbnb je namreč na vprašanje odvetnika oškodovanca odgovoril, da so od 1. decembra 2013 prejeli 35.000 pritožb zaradi skritih kamer in tajnega snemanja v nastanitvah.

Za CNN pa so predstavniki platforme povedali, da lahko ena oseba poda tudi več prijav. Koliko jih je torej od različnih oseb? Tega pa za CNN niso razkrili.

Ženska
Fotografija je simbolična (Foto: Profimedia)

Airbnb se je branil tudi s trditvami, da so kamere ponekod tudi nedelujoče, a nekdanji uslužbenec Airbnb, ki je bil zadolžen prav za pomoč uporabnikom pri vprašanjih varnosti in zasebnosti, je za CNN povedal, da nikoli ni prejel klica zaradi kamere, ki ne bi delovala.

Obenem pa Airbnb, ko najde delujoče skrite kamere v nastanitvah, o tem ne obvesti nujno policije.

V začetku letošnjega leta so v EU v veljavo stopila pravila, ki urejajo kratkoročne najeme. Airbnb je to pozdravil in označil kot “prelomni trenutek”, a CNN navaja, da je ta njihova javna pohvala v nasprotju z dejstvom, da se je podjetje več let borilo proti evropskim mestom, ki so skušala to področje urediti. V ZDA pa na zvezni ravni medtem podobnih predpisov sploh ni.

Airbnb
Foto: PROFIMEDIA

Brez preverjanja preteklosti gostiteljev

Kot piše CNN, Airbnb tudi ne more preveriti preteklosti vseh gostiteljev. Preverja lahko le na podlagi zelo skopih podatkov o najemodajalcih, če ti zapišejo prave podatke. Ta preverba je torej nezanesljiva.

A četudi Airbnb ugotovi, da ima gostitelj kriminalno preteklost, lahko nastanitev prek platforme še vedno oddaja. Podjetje priznava, da oznaka za preverbo identitete na profilu uporabnika in gostitelja “ne zagotavlja, da je oseba res tisti, za katerega se izdaja” oziroma kot je navedeno na oglasu ali spletnem mestu.

Avtorice članka na CNN: Isabelle Chapman, Majlie de Puy Kamp in Audrey Ash

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!