Kako so želeli ubiti kraljico Elizabeto II.

Magazin 26. Maj 202309:16
Kraljica Elizabeta
Profimedia

V ponedeljek objavljen dokument ameriškega FBI razkriva, da so pokojni kraljici Elizabeti II. med državniškimi obiski ZDA grozili, vključno z atentatom.

Zvezni preiskovalni urad (FBI) je objavil dokument o obiskih kraljice Elizabete II. v ZDA. 102 strani dolg dokument je bil na spletnih straneh FBI objavljen v ponedeljek, in sicer po zahtevi zakona o svobodi informacij, ki so ga vložili ameriški mediji. Iz dokumenta izhaja, da je FBI zaradi groženj Irske republikanske armade (IRA) med obiski britanske monarhinje pomagal zagotavljati njeno varnost.

Leta 1983 – približno en mesec pred kraljičinim obiskom Kalifornije – je FBI dobil opozorilo policista, ki je pogosto obiskoval irski pub v San Franciscu. Zveznim agentom je povedal, da je prejel klic moškega, ki ga je srečal v lokalu. Moški naj bi mu dejal, da se želi maščevati za hčerko, ki jo je na ”Severnem Irskem ubila gumijasta krogla”. “Kraljico je želel poškodovati, in sicer bi z mosta Golden Gate med plovbo kraljeve jahte Britanija odvrgel kakšen predmet ali pa bi kraljico skušal ubiti med obiskom narodnega parka Yosemite,” je razvidno iz dokumentov. Tajna služba je zato načrtovala zaprtje prehodov mostu Golden Gate, ko bi se jahta približala, ni pa znano, kakšni ukrepi so bili sprejeti med obiskom parka Yosemite, prav tako FBI ni objavil podrobnosti o aretacijah, poroča BBC.

Številni obiski kraljice Elizabete II. v ZDA so se odvijali v času, ko so napetosti na Severnem Irskem naraščale. Med njenim obiskom New Yorka leta 1976 je nad parkom Battery poletelo letalo z napisom Anglija, ven iz Irske. Pred kraljičinim obiskom Kentuckyja leta 1989 je interni dopis FBI navajal, da je IRA grožnja britanski monarhiji. V dopisu je prav tako navedeno, da sta bila Boston in New York pozvana, naj ostaneta pozorna na morebitne grožnje članov IRA, in to takoj posredujeta Louisvillu v Kentuckyju. Kraljica, ki je imela v lasti dirkalne konje, je sicer večkrat obiskala Kentucky, saj se je udeleževala konjeniških dogodkov, vključno z dirko Kentucky Derby.

Kraljica Elizabeta II. in Ronald Regan
Kraljica Elizabeta II. med obiskom ZDA leta 1983, ko jo je sprejel tudi ameriški predsednik Ronald Regan. (Foto: PROFIMEDIA)

FBI je bil pozoren tudi med njenim državniškim obiskom leta 1991, ko naj bi si ogledala bejzbolsko tekmo s takratnim predsednikom Georgeem Bushem. FBI pa je ob tem tajno službo opozorila, da ”irske skupine” na stadionu načrtujejo proteste in da je ”irska skupina rezervirala velik del vstopnic”, še navaja BBC.

FBI je za NBC News povedal, da morda obstajajo “dodatni zapisi”, poleg tistih, ki so bili objavljeni ta teden, vendar niso določili časovnega razporeda za njihovo objavo. Irska republikanska armada je bila odgovorna za smrt kraljičinega bratranca v drugem kolenu lorda Mountbattna, ki je umrl v bombnem napadu ob obali grofije Sligo v Republiki Irski leta 1979.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.