4 velike prednosti tega, da potujete sami

Potovanja 23. Feb 202318:00
potovanje
Profimedia

Ste že kdaj potovali sami ali vsaj pomislili, da bi to nekoč storili? Lahko vam prinese kar nekaj dobrega, zato se ne bojte sprejeti priložnosti, če se pokaže.

Potovati v svoji družbi se na prvi pogled ne zdi ravno zabavno, a vam prav takšna izkušnja ponudi uvid in lekcije, ki jih ne boste dobili nikjer drugje. Če potujete sami, imate mnogo koristi:

Samostojnost in neodvisnost

Čeprav se vam zdi, da ste samostojni in neodvisni, boste pravi pomen teh dveh besed spoznali šele, ko sami odpotujete nekam, kjer nimate bližnje osebe, na katero bi se lahko obrnili. Sami se boste morali znajti v nepredvidljivih situacijah, načrtovati potovanje in pot, vprašati za smer, najti prenočišče … Vrnili se boste veliko samozavestnejši, kot ste odšli na potovanje, in kar naenkrat ne bo več težava iti na skodelico kave v svoji družbi. Ali kaj urediti, ne da bi se zanašali na druge.

Spoznavanje sebe

Do določene mere se že poznate, ne morete pa vedeti, kako bi se odzvali v situaciji, ko ostanete sami in je vse odvisno od vas. Ali kako se spoprimete s tujim jezikom, znajdete, ko zamudi prevoz, kako hitro navežete stik … Potovanje v svoji družbi vas bo naučilo veliko o vas samih. Še sanja se vam ne, koliko skritih kotičkov je v vaši notranjosti.

Kakšen pogled na svet imate?

Lahko je kar tako na pamet govoriti, kakšna prepričanja imate in kako gledate na določene situacije, kulture, kaj si mislite o tem in onem … Zares pa boste svoj pogled na svet spoznali šele, ko se sami odpravite na pot in dobite nekaj izkušenj z drugimi kulturami, jezikom, kulinariko …

Katere vrednote so za vas pomembne in kaj postavite na prvo mesto?

Kaj je tisto, kar za vas zares šteje in o čem se ne pogajate? Odgovor ni nujno zelo jasen, a je dobro vedeti, da lahko postavite meje v vseh odnosih. In kaj boljšega vam bo dalo uvid v vaše odnose kot potovanje v vaši družbi? Šele v nepredvidljivih situacijah in na poti, ko ne morete s seboj vzeti vsega, boste zares videli, kaj je za vas na prvem mestu.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.