Kalifornijski guverner ukazal odstranitev brezdomskih naselbin in šotorišč

Svet 26. Jul 202414:34 0 komentarjev
šotor, brezdomci, kalifornija
Foto: PROFIMEDIA

Demokratski guverner Kalifornije Gavin Newsom je v četrtek izdal izvršni ukaz za odstranjevanje naselbin brezdomcev, poročajo ameriški mediji. Kalifornija se že dolga leta sooča s krizo brezdomstva in tam je kar tretjina vseh ameriških brezdomcev.

Vrhovno sodišče ZDA je pred mesecem dni lokalnim skupnostim dovolilo, da uveljavljajo prepoved spanja na javnih površinah in kalifornijski guverner Gavin Newsom se pri svojem ukazu sklicuje na to odločitev. Ob tem je dejal, da bo odločitev v rokah lokalnih skupnosti.

V Kaliforniji je več tisoč manjših ali večjih taborišč brezdomcev pod mostovi, viadukti, v parkih, parkiriščih in drugje. Oblasti jih doslej niso smele odstranjevati zaradi prejšnjih odločitev sodišč. Sodišče v San Franciscu je na primer prepovedalo odstranjevanje naselbin, dokler mesto ne bo imelo dovolj prostora v zavetiščih za brezdomce.

Newsom je poudaril, da je njegova vlada doslej porabila skupaj že 24 milijard dolarjev za preseljevanje ljudi z ulic v zavetišča, vendar pa problem ostaja. V začetku leta je Kalifornija dobila možnost izposoje 6,4 milijarde dolarjev za izgradnjo 4350 stanovanj za brezdomce, vendar je teh veliko več – po podatkih organizacije World Population Review okrog 170.000. V državi New York jih je na primer manj kot 75.000, v Severni Dakoti pa okrog 600.

šotor, brezdomci, kalifornija
Foto: PROFIMEDIA

Nekateri so brezdomci po lastni odločitvi, večina pa tudi zaradi tega, ker si ne morejo privoščiti astronomskih stanarin. Te naraščajo zaradi gospodarskega razvoja, ki ga poganja tehnološki napredek v Silicijevi dolini pri San Franciscu in tudi drugje.

Guvernerjevo odločitev so pozdravila gospodarska združenja in nekateri lokalni politiki. Županja San Francisca London Breed, kjer je kriza brezdomstva še posebej huda, je za avgust naznanila agresivno kampanjo odstranjevanja naselbin po mestu.

Newsomov ukaz predvideva, da lokalni uradniki brezdomcem izdajo opozorila o nameravanih izselitvah vnaprej in jim omogočijo hrambo lastnine najmanj za 60 dni.

Ukaz zahteva tudi, da so prioriteta za odstranjevanje naselbine, ki predstavljajo nevarnost za javno zdravje, na primer tiste, ki so blizu rek ali jezer, iz katerih črpajo vodo za gospodinjstva.

šotor, brezdomci, kalifornija
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!