Kamala Harris: Če kdo vlomi v mojo hišo, bo ustreljen

Svet 20. Sep 202407:44 3 komentarji

Med intervjujem z Oprah Winfrey je demokratska predsedniška kandidatka presenetila z besedami: "Če kdo vlomi v mojo hišo, bo ustreljen."

Oprah Winfrey je gostila zvezdniški dogodek Unite for America, saj je s tem želela podpreti Kamalo Harris in njeno predsedniško kampanjo ter spodbuditi ljudi, da se registrirajo in gredo na volišča tudi v zveznih državah, kot so Pensilvanija, Georgia in Michigan. Tam se bodo namreč odločale volitve.

Dogodek so zaznamovali emocionalni trenutki in številni zvezdniški virtualni nastopi, ki so pritegnili več sto tisoč gledalcev na družbenih omrežjih.

Kamala Harris, ki je bila ob Oprah Winfrey v studiu, pa je presenetila s komentarjem, za katerega je tudi sama ocenila, da bi bilo bolje, če ga ne bi bilo. V pogovoru o orožarski zakonodaji je po poročanju agencije Reuters dejala: “Če kdo vlomi v mojo hišo, bo ustreljen.”

Zdelo se je, kot da ji je komentar ušel, nato pa je v smehu dejala: “Verjetno tega ne bi smela reči. Toda moje osebje se bo s tem ukvarjalo pozneje.”

Kamala Harris in Oprah Winfrey
Foto:

Harris, ki ima kot podpredsednica ZDA močno varovanje ameriške tajne službe, je to izjavila ob povečani zaskrbljenosti zaradi političnega nasilja po drugem poskusu atentata na njenega nasprotnika na predsedniških volitvah 5. novembra, republikanca Donalda Trumpa.

Trump se zavzema za manj omejitev glede orožja in streliva, medtem ko Harris podpira prepoved avtomatskih pušk, obenem pa si želi strožje preverjanje preteklosti kupcev orožja in zakone, ki bi dovoljevali začasni odvzem orožja tistim, ki veljajo za nevarne.

Harris je v pogovoru z Winfrey še enkrat povedala, da podpira drugi amandma ameriške ustave, ki ščiti pravico do posedovanja orožja. Svoje lastništvo je prvič omenila leta 2019, ko je bila senatorka, nato pa ga je izpostavila še v razpravi s Trumpom, kar je bil poziv bolj konservativnim volilcem. Za Reuters je vir iz Bele hiše povedal, da ima Kamala Harris pištolo zaradi lastne varnosti, shranjena pa je na varnem mestu na njenem domu v Kaliforniji.

Tretjina Američanov ima orožje, približno dve tretjini Američanov pa podpira strožje zakone o orožju. Skoraj 90 odstotkov pa jih podpira zakone, ki bi duševno bolnim preprečili pridobitev orožja, kaže raziskava Pew Research.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje