Kamala Harris razkrila podpredsedniškega kandidata: “Super ga je imeti v ekipi”

Svet 06. Avg 202406:06 > 18:59 3 komentarji
kamala harris
Foto: Kevin Lamarque/REUTERS

Podpredsednica ZDA Kamala Harris, ki se kot predsedniška kandidatka demokratov podaja v boj za Belo hišo, je sporočila, kdo bo njen podpredsedniški kandidat v volilni tekmi. Izbrala je guvernerja Minnesote Tima Walza. Kot je dejala, je ponosna, da je izbrala Walza, s katerim se bo skupaj podala v boj proti republikancu Donaldu Trumpu na novembrskih predsedniških volitvah.

Kamala Harris je danes uradno predstavila Tima Walza kot svojega podpredsedniškega kandidata. Kot je ob tem dejala, je ponosna, da ga je izbrala za kandidata.

“Kot guverner, trener, učitelj in veteran je pomagal delavskim družinam, kot je njegova. Super ga je imeti v ekipi,” je Harris sporočila na družbenem omrežju X.

Walz pa je na omrežju X sporočil, da gre za veliko čast in da sprejema kandidaturo. “Podpredsednica Harris nam kaže politiko tega, kar je mogoče. Malo me spominja na prvi šolski dan,” je zapisal v objavi in pozval, da se skupaj lotijo stvari.

Harris se je v minulih dneh pogovarjala z več potencialnimi kandidati za podpredsednika, nazadnje pa sta po poročanju medijev v igri ostala guverner Pensilvanije Josh Shapiro in Minnesote Tim Walz, pri čemer se je na koncu odločila za slednjega.

60-letni Walz v demokratsko volilno kampanjo prinaša perspektivo podeželskega Srednjega zahoda, hkrati pa zagovarja cilje progresivne politike, kot sta legalizacija konoplje in večja zaščita delavcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Harris želi očitno z Walzom okrepiti demokratsko podporo na Srednjem zahodu. Izkušeni demokrat je guverner Minnesote od leta 2018, pred tem pa je bil dolga leta član ameriškega predstavniškega doma. Pred politično kariero je bil učitelj.

Harris in Walz naj bi že danes nastopila na predvolilnem zborovanju v Filadelfiji v zvezni državi Pensilvanija, kjer bo demokratka Walza tudi predstavila kot svojega podpredsedniškega kandidata.

V nadaljevanju bosta skupaj obiskala druge ključne zvezne države, kjer so republikanski in demokratski predsedniški kandidati običajno najbolj izenačeni. To so Wisconsin, Michigan, Severna Karolina, Georgia, Arizona in Nevada, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med prvimi, ki so se odzvali na odločitev o izbiri Walza za podpredsedniškega kandidata, je bila nekdanja predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je odločitev Harris pozdravila. Kot je povedala v pogovoru za televizijo MSNBC, dobro pozna Walza, potem ko sta skupaj služila v predstavniškem domu. “On je srce ameriškega demokrata,” je dejala Pelosi.

Volilna kampanja bivšega predsednika Donalda Trumpa, ki se za sedež v Beli hiši poteguje skupaj s podpredsedniškim kandidatom JD Vanceom, pa je Walza označila za “nevarnega levičarja“.

“Tako kot Kamala Harris je tudi Tim Walz nevaren skrajni levičar, in sanje Harris in Walza o preoblikovanju ZDA v podobo Kalifornije predstavljajo ‘nočno moro vsakega Američana’,” je v izjavi dejala tiskovna predstavnica volilne kampanje Karoline Leavitt.

Tudi ameriški predsednik Joe Biden je pohvalil izbor in dejal, da bosta skupaj s Harris “močan glas delovnih ljudi in velikega ameriškega srednjega razreda”.

Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

“Prva večja odločitev, ki jo sprejme strankarski predsedniški kandidat, je njegova izbira za podpredsednika. In Kamala Harris je sprejela odlično odločitev, ko je izbrala guvernerja Tima Walza za svojega kandidata,” je na družbenem omrežju X objavil Biden, čigar umik iz volilne tekme je odprl pot Kamali Harris za demokratsko predsedniško nominacijo.

Nekdanji demokratski predsednik ZDA Barack Obama pa je dejal, da tako kot Harris tudi Walz verjame, da je vlada namenjena temu, da služi vsem ljudem. “To je tisto, zaradi česar je izjemen guverner, in to je tisto, zaradi česar bo še boljši podpredsednik,” je zapisal na omrežju X.

Volilna kampanja bivšega predsednika Trumpa, ki se za sedež v Beli hiši poteguje skupaj s podpredsedniškim kandidatom JD Vanceom, pa je Walza označila za “nevarnega levičarja”.

“Tako kot Kamala Harris je tudi Tim Walz nevaren skrajni levičar, in sanje Harris in Walza o preoblikovanju ZDA v podobo Kalifornije predstavljajo ‘nočno moro vsakega Američana’,” je v izjavi dejala tiskovna predstavnica volilne kampanje Karoline Leavitt.

Kdo je Tim Walz?

60-letni Tim Walz se je rodil in odraščal v Nebraski. Kot učitelj je poučeval v Nebraski, Minnesoti in tudi na Kitajskem.

Guverner Minnesote je v zadnjem času pritegnil pozornost interneta z jedrnatim sporočilom o republikancih: “Čudni so.” Politični analitiki o njem pravijo, da govori jasno in pragmatično ter kaže zdravorazumsko politiko, za katero se zavzema njegova stranka. Več o njem lahko preberete v članku: Kdo je demokratski podpredsedniški kandidat?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje