Kamala Harris prvič po Bidnovem umiku stopila pred kamere

Svet 22. Jul 202420:30 0 komentarjev
Kamala Harris
Foto: REUTERS/Nathan Howard

Prvič po najavi Joeja Bidna, da odstopa od ponovne kandidature za predsednika ZDA in da v tekmi podpira podpredsednico Kamalo Harris, je ta nastopila v javnosti. Na dogodku pred Belo hišo je Bidnovo predsedniško dediščino označila kot brez primerjave v sodobni zgodovini. Harris sicer še ni uradno potrjena demokratska kandidatka, a vse kaže, da na konvenciji v Chicagu protikandidata ne bo imela.

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je danes v prvem javnem nastopu, odkar je predsednik Joe Biden v nedeljo odstopil od predsedniške kandidature in jo podprl za demokratsko predsedniško kandidatko, pozdravila Bidnovo zapuščino kot “neprimerljivo v sodobni zgodovini”.

“Že v enem samem mandatu je presegel dediščino večine predsednikov, ki so služili dva mandata,” je povedala Harris na javnem dogodku pred Belo hišo. Svoje kampanje ni omenjala, je pa povedala, da predsednik Biden še vedno okreva po okužbi s koronavirusom.

“Njegova poštenost, integriteta in zavezanost veri ter družini, kot tudi veliko srce in globoka ljubezen do države – vsemu temu sem priča iz prve roke. Globoko smo mu hvaležni za vse, kar je naredil za državo in ljudi,” je dejala Harris.

81-letni Biden je v nedeljo sporočil, da odstopa od kampanje za ponovno izvolitev in takoj nato izrazil svojo podporo 59-letni podpredsednici ZDA Kamali Harris. Ta še ni uradna kandidatka demokratske stranke, saj bo ta svojega kandidata dokončno potrjevala na konvenciji v Chicagu med 19. in 22. avgustom. Je pa v tem trenutku bolj ali manj že jasno, da protikandidata za strankarsko nominacijo ne bo imela.

Transparetn v podporo Kamali Harris
Foto: PROFIMEDIA

Po Bidnovem odstopu rekord v zbranih donacijah

Ameriški portal Politico poroča, da so ji vsi morebitni protikandidati že izrazili podporo. Tu je tudi vprašanje denarja, ki so ga donatorji republikanski stranki namenili za kampanjo. Harris, ki je bila kot Bidnova kandidatka za podpredsednico že del kampanje, bo 96 milijonov dolarjev že zbranega denarja lahko porabila za svojo kampanjo, medtem ko neki drugi kandidat tega najverjetneje ne bi mogel, poroča New York Times.

Po novici o Bidnovem izstopu iz tekme so denarnice odprli demokratski donatorji. Stranka je v nedeljo po spletu prejela več kot 50 milijonov dolarjev donacij, kar je največji dnevni priliv od volitev leta 2020, še poroča New York Times.

O neformalnem statusu predsedniške kandidatke priča tudi izjava direktorice ameriške tajne službe Kimberly Cheatle na zaslišanju v zveznem kongresu, kjer je povedala, da so varovanje podpredsednice še dodatno okrepili.

Podporo Kamali Harris je poleg številnih drugih vidnih demokratov že izrazila tudi vplivna nekdanja predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, poroča britanski BBC. “Z neizmernim ponosom in brezmejnim optimizmom za prihodnost naše države podpiram podpredsednico Kamalo Harris za predsednico ZDA. Popolnoma verjamem, da nas bo novembra popeljala do zmage,” je poudarila.

Vprašanje pa je, koga bo Harris zdaj izbrala za podpredsedniškega kandidata. Doslej je po telefonu govorila že z dvema možnima kandidatoma za podpredsednika: guvernerjem Kentuckyja Andyjem Beshearjem in guvernerjem Severne Karoline Royjem Cooperjem. Guvernerja sta potrdila pogovor, nista pa ga želela komentirati. V ožjem izboru se po poročanju Politica še guverner Pensilvanije Josh Shapiro, senator iz Arizone Mark Kelly, guverner Kalifornije Gavin Newsom, guverner Illinoisa J. B. Pritzker, guverner Marylanda Wes Moore in minister za transport Pete Buttigieg.

Republikanski kandidat za predsednika in bivši predsednik ZDA Donald Trump je v odzivu na Bidnov odstop od kandidature dejal, da bo Kamalo Harris še lažje premagal kot sedanjega predsednika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!