Kamala Harris utrjuje modri zid, Donald Trump v Bronx k brivcu

Svet 18. Okt 202410:29 0 komentarjev
Donald in Melania
Foto: PROFIMEDIA

Demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris je v četrtek nadaljevala utrjevanje t. i. modrega zidu treh zveznih držav, ki ji lahko zagotovijo zmago na ameriških predsedniških volitvah 5. novembra. Po Michiganu in Pensilvaniji je bila v četrtek v Wisconsinu. Republikanec Donald Trump je medtem obiskal brivnico v newyorškem Bronxu.

Obisk Donalda Trumpa v New Yorku ni bil povezan z neposrednim nagovarjanjem volilcev, saj New York, predvsem pa Bronx, tradicionalno voli demokrate.

Trump je eno izmed brivnic v svojem rojstnem kraju obiskal pred znamenito večerjo Al Smith, s katero se zbirajo sredstva za katoliške dobrodelne organizacije. Večerjo vodi newyorški kardinal, gre pa predvsem za zbijanje šal politikov na svoj račun in račun nasprotnikov. Kamala Harris se je oglasila na daljavo z videom

Demokratka je bila v četrtek v Wisconsinu, kjer je utrjevala t. i. modri zid. Poraz v Michiganu, Pensilvaniji ali Wisconsinu bi pomenil, da bi se Harris morala zanašati na dober razplet volitev v Georgii, Severni Karolini, Arizoni in Nevadi. To so namreč še edine zvezne države, kjer ankete ne morejo napovedati zmagovalca.

Kamala Harris
Foto: PROFIMEDIA

V Georgii so se v torek začele predčasne volitve, v četrtek pa še v Severni Karolini, razen na območjih, ki jih je najbolj prizadel nedavni orkan Helene. V Severni Karolini sta se ob tej priložnosti mudila podpredsedniški demokratski kandidat Tim Walz in nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton.

Trumpu se je medtem v Pensilvaniji znova pridružil milijarder Elon Musk, ki je na zborovanju v predmestju Philadelphie dejal, da je od Trumpove zmage odvisna usoda zahodne civilizacije. Eden najbogatejših Zemljanov je Trumpu doslej pomagal s 75 milijoni dolarjev za kampanjo, vsakemu, ki najde novega Trumpovega volilca v kateri od ključnih zveznih držav, pa obljublja 47 dolarjev nagrade.

Harris ima na svoji strani Muskovega nasprotnika, milijarderja Marka Cubana. Manjšinski lastnik NBA moštva Dallas Mavericks, ki sicer prodaja svoj delež, je na univerzitetnem zborovanju opozarjal na negativne učinke morebitne Trumpove zmage. “Če bo izvoljen, boste morali za praznična darila plačati 60 odstotkov več kot danes,” je dejal Cuban, s čimer je mislil na Trumpovo napoved o uvedbi 60-odstotnih carin na uvoz iz Kitajske.

Harris je na zborovanjih ponavljala obtožbe na račun Trumpa, da je neuravnovešen in bi rad poslal vojsko nad politične nasprotnike. Sama se je sicer, tako kot pred tem v Michiganu, soočila s protestniki zaradi svoje podpore Izraelu.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!