Kamala Harris proti Donaldu Trumpu, zbrala naj bi dovolj delegatov

Svet 23. Jul 202406:41 4 komentarji
Kamala Harris
Foto: PROFIMEDIA

Po umiku Joeja Bidna iz predsedniške tekme se krepi podpora Kamali Harris za demokratsko kandidatko. Po pisanju BBC jo je podprlo več kot 1.976 delegatov, kar je dovolj za osvojitev nominacije.

Po poročanju CBS News je Kamala Harris do ponedeljka zvečer zbrala dovolj delegatov za nominacijo za demokratsko predsedniško kandidatko na novembrskih volitvah. Po raziskavi agencije AP jo je podprlo več 1.976 delegatov, kar je natanko toliko, kolikor je potrebno za nominacijo.

Ta podpora sicer ni zavezujoča, a če se skupni rezultat ne bo spremenil do trenutka, ko bodo delegati oddali svoje glasove, bo Harris nominacija formalno zagotovljena. Nacionalni odbor demokratske stranke (DNC) je zvečer sporočil, da bodo njihovi delegati o predsedniški kandidatki ali kandidatu virtualno glasovali že prihodnji teden in ne šele na konvenciji, ki bo potekala v Chicagu od 19. do 22. avgusta, poroča Politico, ki dodaja, da bo proces izbire končan nekje med 1. in 7. avgustom.

Gre v bistvu le še zato, koga si bo Harris izbrala za svojega podpredsedniškega kandidata, pogovore z nekaterimi pa je že opravila, poroča ameriška televizija CNN. Proces izbire njenega podpredsedniškega kandidata vodi nekdanji pravosodni minister ZDA Eric Holder, še poroča Politico.

Po poročanju CBS so delegacije iz najmanj 27 držav že podpisale izjave o podpori Kamali Harris.

Za predsedniško nominacijo se sicer lahko poteguje vsak, ki je zbral najmanj 300 podpisov delegatov. Vsak delegat lahko podpre le enega kandidata. To po pisanju Politica pomeni, da bi se lahko za nominacijo potegovalo okoli 15 kandidatov, a jih po vsej verjetnosti precej manj.

Joeja Bidna je pred izstopom podprlo 3.896 delegatov, a njihove podpore ne more prenesti na drugega kandidata oziroma kandidatko, kar pomeni, da se boj za glasove začenja znova.

Po umiku Bidna so se v kampanjo Harris zlili milijoni dolarjev donacij, vodilni demokrati pa so strnili vrste in podprli prav Harris. Bidnovi podpori so že v nedeljo sledili izrazi podpore guvernerja Kalifornije Gavina Newsoma, guvernerja Pensilvanije Josha Shapira in ministra za transport Peta Buttigiega. Sledili so izrazi podpore guvernerke Michigana Gretchen Whitmer, guvernerja Kentuckyja Andyja Beshearja, guvernerja Marylanda Wesa Moora in guvernerja Illinoisa JD Pritzkerja.

Transparetn v podporo Kamali Harris
Foto: PROFIMEDIA

Podporo so ji izrekli tudi nekdanja demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton, nekdanji predsednik Bill Clinton. Podprli sta jo tudi senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren in senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, ki sta se leta 2020 za nominacijo potegovali proti Bidnu.

Harris je sinoči prvič po Bidnovem prvič nastopila v javnosti. Svoje kampanje ni omenjala, je pa povedala, da Biden še vedno okreva za covidom-19. “Njegova poštenost, integriteta in zavezanost veri ter družini kakor tudi veliko srce in globoka ljubezen do države – vsemu temu sem priča iz prve roke. Globoko smo mu hvaležni za vse, kar je naredil za državo in ljudi,” je dejala Harris in pozdravila njegovo zapuščino kot “neprimerljivo v sodobni zgodovini”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje