Kamala Harris zbrala dovolj glasov za predsedniško kandidaturo: “V čast mi je”

Svet 02. Avg 202420:59 0 komentarjev
Kamalla Hariis
Foto. PROFIMEDIA

Zdaj je uradno, na novembrskih volitvah bo republikanca Donalda Trumpa izzvala trenutna ameriška podpredsednica Kamala Harris. Zbrala je namreč dovolj glasov za uradno demokratsko predsedniško kandidaturo. Prva tako so iz njene kampanje sporočili, da je julija zbrala 310 milijonov dolarjev, Harris je tako podrla rekorde v zbiranju denarja za kampanjo in pri tem tudi krepko prehitela tekmeca.

Ameriška podpredsednica Kamala Harris je zbrala dovolj glasov za uradno demokratsko predsedniško kandidaturo in se bo novembra na volitvah pomerila z republikancem Donaldom Trumpom, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na vire v demokratski stranki.

Harris je v prvem odzivu dejala, da ji je v čast, da je zbrala zadosti glasov.

59-letnica je bila edina kandidatka v virtualnem glasovanju za predsedniško nominacijo, ki se je začelo v četrtek. Nominacijo bo uradno sprejela na demokratski konvenciji v Chicagu sredi avgusta.

Harris je v predsedniško tekmo vstopila, potem ko je predsednik Joe Biden 21. julija sporočil, da se ne bo potegoval za nov mandat in izrekel podporo podpredsednici. Ta je nato dobila tudi podporo večine uglednih demokratov.

Zdaj ima manj kot sto dni časa, da ameriške volilce prepriča, naj jo podprejo proti nekdanjemu republikanskemu predsedniku Trumpu.

“Ne bo lahko, vendar nam bo uspelo. In kot vaša bodoča predsednica vem, da bomo kos tej bitki,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Harris v telefonskem nagovoru, ki so ga predvajali na predvolilnem dogodku.

Da je na kandidatko neizmerno ponosen, je na omrežju X zapisal tudi aktualni predsednik Biden. “Ena najboljših odločitev, ki sem jih sprejel, je bila izbira Kamale Harris za podpredsednico. Zdaj, ko bo ona kandidatka naše stranke, ne bi mogel biti bolj ponosen,” je zapisal in dodal, da bodo zmagali.

Harris bo medtem morala v boju za predsedniški stolček v Beli hiši, za katerega se vnovič poteguje Trump, izbrati tudi svojega podpredsedniškega kandidata.

Med možnimi kandidati so v igri guvernerji različnih ameriških zveznih držav, pa tudi sedanji minister za promet Pete Buttigieg.

Harris naj bi ime podpredsedniškega kandidata sporočila v kratkem in bo nato naslednji teden z njim obiskala tiste ključne zvezne države, kjer sta republikanski in demokratski predsedniški kandidat najbolj izenačena in bodo odločilne za izid volitev.

Kampanja Kamale Harris julija zbrala 310 milijonov dolarjev

Iz njene kampanje so medtem sporočili, da je julija zbrala 310 milijonov dolarjev (284 milijonov evrov). Veliko večino teh sredstev je zbrala umiku Bidna iz predsedniške tekme.

Gre za sredstva, zbrana v kampanji, Demokratskem nacionalnem odboru in skupnih odborih za zbiranje sredstev, prihajajo pa od več kot treh milijonov donatorjev, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili v ekipi Kamale Harris.

Znesek vključuje tudi več kot 200 milijonov dolarjev donacij v tednu po tem, ko je podpredsednica ZDA Harris vstopila v volilno tekmo kot najverjetnejša predsedniška kandidatka. Dve tretjini sredstev naj bi prispevali tisti, ki so donirali prvič, so še sporočili iz njene kampanje.

Harris je tako podrla rekorde v zbiranju denarja za kampanjo in pri tem tudi krepko prehitela svojega republikanskega tekmeca Donalda Trumpa. Njegova volilna kampanja je julija zbrala 138,7 milijona dolarjev (127 milijonov evrov).

V blagajno kampanje nekdanjega republikanskega predsednika se je tako doslej nateklo 327 milijonov dolarjev (skoraj 300 milijonov evrov), Harrisova pa ima trenutno 377 milijonov dolarjev (345 milijonov evrov).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!