Kamere ujele trenutek, ko je avto na dvorišču nepričakovano zagorel (VIDEO)

Svet 27. Maj 202417:00 0 komentarjev

Ameriško družino so iz spanja predramili zvoki eksplozije, ki so prihajali iz njihovega dvorišča. Njihov avtomobil je zagorel. Sprva so mislili, da so ga zažgali vandali, a so po ogledu varnostnih kamer ugotovili, da se je njihov nissan vžgal sam od sebe.

Američanko Vicki Hill je sredi maja navsezgodaj zjutraj zbudila eksplozija. Glasne zvoke so spuščale varnostne blazine v družinskem avtomobilu, ki je bil parkiran na dvorišču njihovega doma v mestu Bethesda v zvezni državi Maryland. Njihov nissan murano 2015 so zajeli plameni, piše CNN.

“Mislila sem, da nekdo poskuša vdreti v hišo z macolo. Zbudila sem moža in mu rekla, da je nekaj narobe,” je Hill povedala za CNN. Mož Philip, ki je stekel v spodnje nadstropje, da bi preveril, kaj je narobe, je ženi zaklical, naj pokliče policijo, saj njihov avtomobil gori.

Družina je sprva menila, da so avto zažgali vandali, a so po ogledu posnetkov njihove kamere videli, da je šlo za samovžig.

Vzrok za požar na avtu je za zdaj neznan.

Model avtomobila, ki je zagorel družini Hill, je Nissan sicer že dvakrat odpoklical, leta 2016 in 2019. Razlog je bila tovarniška težava, zaradi katere je zavorna tekočina lahko puščala in sprožila požar, tudi ko je avto parkiran. Tedaj so pri Nissanu pozvali, naj, dokler v podjetju težave ne odpravijo, lastniki dotičnih modelov svoja vozila parkirajo zunaj in čim dlje od stavb, saj obstaja tveganje za požar.

Po podatkih Ameriške agencije za varnost v prometu murano družine Hill med odpoklicem ni bil popravljen – čeprav se zakonca Hill spomnita, da sta avto peljala na popravilo in CNN-u tudi pokazala fotografijo računa, ki sta jo dobila pri lokalni avtohiši Nissan. Prav neodpravljena napaka na avtu bi lahko bila po oceni lokalnih gasilcev vzrok za spontan vžig.

Misleč, da sta napako odpravila, pa zakonca Hill o možnosti požara na njunem avtu nista razmišljala. Avto je bil na dvorišču parkiran slučajno, saj je družina ravno prenavljala garažo. Sicer svojega nissana parkirajo v garaži. “Če bi gasilci prišli le nekaj minut kasneje, bi lahko zagorela cela hiša,” je Philip Hill povedal za CNN. Ogenj je že stopil vrata garaže. Gasilce je poklical sosed, ki ga je na ogenj opozoril pes.

Zoglenel avto je, da bi ga temeljito pregledalo, prevzelo podjetje Nissan in sprožilo preiskavo dogodka. Poudarili so, da je varnost strank njihova prvobitna skrb.

Požari na avtomobilih v Združenih državah Amerike sicer niso neobičajni. Leta 2022 je po podatkih ameriškega Nacionalnega združenja za požarno varnost zagorelo približno 188.500 avtov in tovornjakov, torej več kot 500 na dan. V omenjenih požarih je umrlo 610 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!