Kanada iransko revolucionarno gardo uvrstila med teroristične organizacije

Svet 20. Jun 202408:18 2 komentarja
Iranska revolucionarna garda
Foto: PROFFIMEDIA

Kanada je iransko revolucionarno gardo (IRGC) uvrstila med teroristične organizacije. Minister za javno varnost Dominic LeBlanc je odločitev označil za pomembno orodje v boju proti globalnemu terorizmu. Ottawa je hkrati vse kanadske državljane pozvala, naj zapustijo Iran.

“Ta ukrep pošilja močno sporočilo, da bo Kanada uporabila vsa orodja, ki jih ima na voljo za boj proti teroristični entiteti iranske revolucionarne garde (IRGC),” je na novinarski konferenci v sredo dejal kanadski minister za javno varnost Dominic LeBlanc.

“Naša vlada bo zagotovila, da ne bo nobene imunitete za nezakonita dejanja Irana in njegovo podporo terorizmu,” je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

LeBlanc je na vprašanje novinarjev glede razloga za tako odločitev pojasnil, da je bila ta sprejeta po nasvetu varnostnih služb in ob upoštevanju zunanjepolitičnih vidikov.

Ta ukrep med drugim pomeni, da lahko kanadska policija obtoži vsakogar, ki IRGC nudi finančno ali materialno podporo, banke pa lahko zamrznejo njihova sredstva. Poleg tega bo številnim visokim uradnikom iranske vlade, vključno z najvišjimi uradniki IRGC, prepovedan vstop v Kanado.

Kanadska zunanja ministrica Melanie Joly je ob tem vse Kanadčane v Iranu pozvala, naj čim prej zapustijo državo zaradi nevarnosti povračilnih ukrepov.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac, čigar država je ostra nasprotnica Irana, je odločitev Kanade pozdravil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Revolucionarna garda je elitna veja iranskih oboroženih sil, ki je bila ustanovljena po islamski revoluciji leta 1979 z namenom zaščite državne ideologije in predvsem preprečevanja državnega udara. IRGC je deležna ostrih kritik zaradi vpletenosti v zatiranje iranskega prebivalstva. Tudi v mnogih državah EU se pojavljajo pozivi, naj se revolucionarno gardo uvrsti na seznam terorističnih organizacij, navaja dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje