Kaos na Hrvaškem: veter podiral drevesa, odkrival strehe in prevrnil silos

Svet 19. Avg 202411:14 0 komentarjev
oblačno
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Širše območje Splita in južne Dalmacije je ponoči zajelo neurje z močnim vetrom in obilnimi padavinami. Gasilci so morali posredovati zaradi poplavljenih kleti in podrtih dreves. Zaradi udara strele je zagorelo na več mestih, med drugim je ogenj izbruhnil na jahti v zalivu Duboka. Podobno je bilo v nedeljo zvečer tudi v Varaždinu, kjer je veter podrl enega od šestih silosov podjetja Fanon.

Gasilci v Splitu so imeli ponoči največ dela s črpanjem vode iz poplavljenih kleti ter odstranjevanjem podrtih dreves in polomljenih vej s cest, ki so padala tudi na parkirana vozila. V kratkem času je v mestu padlo več kot 25 litrov dežja na kvadratni meter, veliki nanosi vode pa so dvignili več pokrovov kanalizacijskih jaškov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Neurje z obilnimi padavinami na jugu jadranske obale je poleg Splita prizadelo tudi širše območje Makarske, Kaštel ter otoke Hvar, Brač, Vis in Šolta. V Šibeniku so gasilci medtem po poročanju hrvaške javne radiotelevizije HRT prejeli tri prijave požarov zaradi udara strele. Zaradi enega od njih je ponoči izbruhnil ogenj na jahti v zalivu Duboka.

Na Murterju je v zelo kratkem času padlo kar 51 litrov dežja na kvadratni meter. To je približno toliko, kot ga sicer v povprečju pade v celem avgustu.

Na severu države je neurje povzročilo največ škode v Varaždinski županiji, kjer je na ceste in električne vode po navedbah tamkajšnjih gasilcev padlo več dreves. Po poročanju hrvaškega spletnega portala Index.hr je silovit veter podrl tudi enega od šestih silosov podjetja Fanon, na eni od osnovnih šol pa je poškodoval streho.

Po več krajih je klestila toča, zaradi močnega vetra pa sta v naselju Poredje drevesi padli na hišo in osebno vozilo, poroča Dnevnik.hr.

Obilne padavine z močnim vetrom so že v nedeljo popoldne prizadele tudi Doboj na severu Bosne in Hercegovine, poroča sarajevski portal Klix.ba. Veter je podiral drevesa in lomil veje, zaradi česar so nastajale težave v prometu.

Tako v BiH kot na Hrvaškem vremenoslovci za danes napovedujejo nestabilno vreme z obilnim deževjem. Hrvaški hidrometeorološki zavod je izdal oranžno vremensko opozorilo za skoraj vso državo z izjemo jadranske obale, za katero velja rumeno opozorilo. Pričakujejo obilne lokalne padavine, ki jih bosta ponekod spremljala močan ali celo orkanski veter in toča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!