Puigdemont po vrnitvi v Barcelono izginil. Mu je pri begu pomagal policist?

Svet 08. Avg 202411:16 > 14:45 6 komentarjev
Kontrolne točke v Barceloni
Kontrolne točke na izhodu iz Barcelone. (Foto: Lorena Sopena/REUTERS)

Katalonska policija je zaprla izhode iz Barcelone, da bi prijela vodjo separatistov Carlesa Puigdemonta, ki se je v četrtek po sedmih letih življenja v izgnanstvu na kratko pojavil in nagovoril podpornike v mestu, nato pa izginil. Zaradi suma, da je Puigdemontu pomagal pri begu, je pridržala policista. Katalonski parlament je sicer danes za predsednika regionalne vlade imenoval socialista Salvadorja Illo, tesnega zaveznika španskega premierja Pedra Sancheza.

Policisti so na izhodih iz Barcelone postavili kontrolne točke, saj iščejo vozilo, v katerem naj bi potoval nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki ga španske oblasti iščejo že od leta 2017, poroča Politico.

Španski mediji poročajo, da je katalonska policija zaradi suma, da je Puigdemontu pomagal pri begu, prijela policista.

Vodja katalonskih separatistov se je sedem let po tem, ko je zapustil Španijo, da bi se izognil aretaciji, pojavil pred več sto podporniki pred glasovanjem parlamenta. Ta je za predsednika regionalne vlade imenoval socialista Salvadorja Illo, tesnega zaveznika španskega premierja Pedra Sancheza. Potem ko se je Puigdemont vrnil v Španijo, Stranka Skupaj za Katalonijo (JxCat) ni uspela z zahtevo po preložitvi glasovanja.

Ljudje so okoli Puigdemonta ustvarili človeški zid. Zanj namreč še vedno velja nalog za aretacijo kljub zakonu o amnestiji, ki ga je izpogajal socialistični španski premier Pedro Sanchez v zameno za podporo Puigdemontove stranke JxCAT njegovi vladi v Madridu. Špansko sodstvo to utemeljuje s tem, da se zakon o amnestiji uporablja le za nekatera kazniva dejanja in da za Puigdemonta v celoti ne velja, saj je obtožen poneverb.

“Kljub vsem prizadevanjem, da bi nam škodovali, sem danes prišel sem, da jih spomnim, da smo še vedno tu in da se nam ni treba predati,” je med govorom dejal Puigdemont. “Naj živi svobodna Katalonija!”

Carles Puigdemont v Barceloni
Foto: Nacho Doce/REUTERS

Po kratkem govoru je politik sestopil z odra, da bi se udeležil pohoda do parlamenta, vendar je nato izginil v množici. Ni ga bilo med skupino poslancev, ki so na koncu vstopili v stavbo, ki je bila zaprta in obdana s policisti. Puigdemont je po poročanju medijev zavrnil ponudbo policije za dogovorjeno in diskretno aretacijo.

Če bi Puigdemonta aretirali, ga bi verjetno prepeljali v Madrid na vrhovno sodišče. Sodnik bi nato odločil, ali ga bo do sojenja poslal v zapor ali dovolil varščino.

Leta 2017 se je izognil španskim oblastem in se izmuznil čez mejo, zatočišče pa je našel v Waterlooju blizu Bruslja. Od tam je vodil katalonsko gibanje za neodvisnost in leta 2019 postal poslanec Evropskega parlamenta. Spomnimo, aretacija mu grozi zaradi njegove vloge pri spodletelem poskusu odcepitve Katalonije leta 2017.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje