Še ena potrditev, da pred omikronom zaščiti šele tretji odmerek cepiva

Koronavirus 12. Dec 202114:04 > 13. Dec 2021 09:11 5 komentarjev
cepljenje
Carlo Allegri, Reuters

Tudi izraelski znanstveniki so po poročanju tiskovnih agencij potrdili, da šele trije odmerki cepiva Pfizer/BioNTech nudijo ustrezno zaščito tudi pred zadnjo različico koronavirusa omikron.

Tudi ugotovitve iz raziskave izraelskih znanstvenikov so podobne ugotovitvam Pfizerja in BioNTecha z začetka tega tedna, in sicer da trije odmerki tega cepiva nudijo ustrezno zaščito tudi pred omikronom. 

To zadnjo raziskavo so opravili v izraelskem medicinskem centru Sheba in v osrednjem virološkem laboratoriju izraelskega ministrstva za zdravje. Raziskava je primerjala kri 20 ljudi, ki so prejeli dva odmerka tega cepiva pred petimi do šestimi tedni, in istega števila ljudi, ki so se pred mesecem dni odločili tudi za poživitveni odmerek z istim cepivom.

“Ljudje, ki so prejeli drugi odmerek Pfizerjevega cepiva pred petimi ali šestimi tedni, v telesu nimajo večje sposobnosti nevtralizacije omikrona, so pa zaščiteni pred delto,” je povedala Gili Regev Yochay, direktorica oddelka za nalezljive bolezni medicinskega centra Sheba.

Dobra novica pride šele s tretjim odmerkom tega cepiva, je dejala, takrat se sposobnost nevtralizacije omikrona v telesu poveča za stokrat. Ustrezno zaščito pred omikronom da torej šele tretji odmerek cepiva, a tudi ta zaščita je približno štirikrat nižja kot zaščita pred delto.

Izraelsko študijo so opravili po študiji podjetja Pfizer/BioNTech in študiji iz Južne Afrike, ki sta ugotovili, da je po prejetju dveh odmerkov cepiva zaščita pred različico omikron le delna.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje