Novi šef Nata bo odhajajoči nizozemski premier Mark Rutte

Svet 26. Jun 202410:35 > 18:01 5 komentarjev
Jens Stoltenberg in Mark Rutte
Jens Stoltenberg in Mark Rutte (Foto: NATO)

Zveza Nato je potrdila odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja za naslednika Jensa Stoltenberga na čelu vojaškega zavezništva. Njegovo imenovanje sta že pozdravila slovenski predsednik vlade Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Zveza Nato je danes sporočila, kdo bo po odhodu Jensa Stoltenberga vodil zvezo.

Za novega generalnega sekretarja zveze so potrdili odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja. 57-letni Rutte bo mesto generalnega sekretarja formalno prevzel oktobra. Z imenovanjem se bo s čela zveze umaknil Norvežan Stoltenberg, ki je Nato vodil zadnje desetletje.

Potrditev Rutteja tudi pomeni, da je zveza vprašanje o novem šefu rešila pred julijem, ko bodo voditelji zveze v Washingtonu obeleževali 75. obletnico zavezništva. Rutte se je za položaj boril od lanskega novembra, piše Politico.

Pred njim je težka naloga, saj bodo le mesec po njegovem začetku vodenja v ZDA potekale predsedniške volitve, rezultat pa bi lahko pomembno vplival na usodo zavezništva. Republikanski kandidat Donald Trump je namreč večkrat izrazil, da v zvezo nima (več) zaupanja. Ob tem zvezo prevzema v času naraščajočih obrambnih proračunov, ki jih je sprožila predvsem ruska invazija v Ukrajini februarja 2022. Od takrat tako rekoč vse članice Kijevu pomagajo z vojaško opremo, pri čemer Nizozemska ni izjema.

Imenovanje Rutteja so že pozdravili tudi slovenski predsednik vlade Robert Golob, predsednica republike Nataša Pirc Musar in zunanje ministrstvo.

“Pozdravljam današnjo odločitev Severnoatlantskega sveta, s katero je potrdil predsednika vlade Nizozemske Marka Rutteja za prihodnjega generalnega sekretarja zveze Nato. Veselim se sodelovanja z Markom v smeri nadaljnje učvrstitve zveze Nato,” so na družbenem omrežju X zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Predsednica Pirc Musar je čestitala Rutteju ob imenovanju, ob tem pa izpostavila njegove izkušnje. “Z vašimi izkušnjami in predanostjo krepitvi kolektivne varnosti in partnerstev bo zveza Nato še naprej ostala močna in učinkovita,” je sporočila na omrežju X.

Imenovanje Rutteja za prihodnjega generalnega sekretarja Nata so pozdravili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu. “Nato, obrambno zavezništvo in čezatlantski varnostni forum, ki temelji na skupnih vrednotah, v teh zahtevnih časih ostaja v sposobnih rokah,” je na omrežju X dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Čestitke dežujejo tudi od drugod

Prek spletnih omrežij so Rutteju že čestitali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je zapisala, da se veseli nadaljnje krepitve vezi med EU in Natom, kot tudi voditelji več zaveznic, med drugim ZDA, Nemčije, Francije, Združenega kraljestva in najnovejših članic Finske ter Švedske.

Nemški kancler Olaf Scholz ga je označil za “dobro izbiro za svobodo in varnost”. Nizozemskemu kolegu je zaželel srečo, ob tem pa zapisal, da so njegove izkušnje, strokovno znanje o varnostni politiki in diplomatske sposobnosti zdaj na pravem mestu. Naklonjenost novemu generalnemu sekretarju so izrazili tudi britanski premier Rishi Sunak in predsednika švedske ter finske vlade Ulf Kristersson in Petteri Orpo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob čestitki na omrežju X zapisal, da bo Rutte na položaj imenovan v času, ko je zavezništvo bolj potrebno kot kdajkoli. “Skupaj z zavezniki bomo še naprej branili evropsko varnost,” je dodal.

Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Predsednik ZDA Joe Biden pa je izrazil prepričanje, da bo Rutte odličen generalni sekretar in da bo pospešil prizadevanja za podporo Ukrajine, so sporočili iz Bele hiše.

Oglasil se je tudi Kijev, ki je za obrambo pred rusko agresijo v veliki meri odvisen od zahodne pomoči. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je omrežju X Rutteja označil kot načelnega in močnega voditelja, ob tem pa se je tudi zahvalil odhajajočemu generalnemu sekretarju Jensu Stoltenbergu, ki da je neomajno podpiral ukrajinski boj za svobodo.

Redkobesedni so bili v odzivu na imenovanje v Rusiji. “Malo verjetno je, da bi ta odločitev lahko spremenila karkoli v splošni liniji Nata,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. “Trenutno je to zavezništvo, ki je za nas sovražnik,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje