Kdo je 31-letna vplivnica, ki je med Trumpovo kampanjo nadomestila Melanio?

Svet 14. Sep 202409:17 1 komentar
Laura Loomer
Foto: Eduardo Munoz/File Photo/PROFIMEDIA

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v petek, kljub posmehu zaradi izjave o tem, da priseljenci v Ohiu jedo pse in mačke, vztrajal pri napadih na priseljence in pri sporni neuradni svetovalki Lauri Loomer, ki je povzročila pravo vojno med njegovimi podporniki, poročajo ameriški mediji.

Donald Trump je v torek na soočenju z demokratsko predsedniško kandidatko Kamalo Harris ponovil teorijo zarote o priseljencih s Haitija, ki da jedo mačke, pse in hišne ljubljenčke prebivalcev mesta Springfield v Ohiu. To in podobne teorije zarote širi tudi 31-letna vplivnica Laura Loomer s Floride, ki je kot spremljevalka med kampanjo nadomestila Trumpovo soprogo Melanio Trump.

Trump je Loomer vzel s seboj na soočenje v Philadelphio, nato pa jo popeljal v svojem letalu še na spominski slovesnosti za žrtvami terorističnega napada na ZDA 11. septembra 2001 v New York in Pensilvanijo.

Loomer je sicer zagovornica teorije zarote, ki pravi, da je napade 11. septembra zakuhala ameriška vlada sama. Loomer je znana tudi po zapisu, da bo Bela hiša v primeru zmage Kamale Harris, ki je indijskega rodu, smrdela po curryju. Razglaša se za ponosno sovražnico islama, Jude, ki volijo demokrate, označuje za bedake, ki se sami pošiljajo v plinske celice, odgovornost za poskus atentata na Trumpa pa pripisuje predsedniku ZDA Joeju Bidnu.

Prepovedali so ji dostop do družbenih omrežij, Musk jo je vrnil na X

Zaradi izpadov so ji prepovedali dostop do številnih družbenih omrežij, Elon Musk pa jo je vrnil na medij X. Loomer velja za tako skrajno, da ob njej skuša postati glas razuma celo razvpita kongresnica iz Georgie Marjorie Taylor Green, znana po izjavi, da Američane vodijo z judovskimi laserji z vesolja. “To je grozljivo in skrajno rasistično. To ne predstavlja predsednika Trumpa. Tovrstnega vedenja ne smemo nikoli sprejeti,” je po izjavi Loomer o curryju v Beli hiši novinarjem povedala Taylor Green.

S tem se je strinjal tudi Trumpov podpornik v senatu Lindsey Graham, ki poslanki iz Georgie ni niti najmanj naklonjen. “Marjorie Taylor Greene ima prav. Tega ne rečem velikokrat,” je za Huffington Post dejal Graham. Loomer mu je na mediju X odgovorila s pozivom, naj vendarle že prizna, da je homoseksualec.

V času izjemno tesne predsedniške tekme, ko Trump potrebuje glasove volivcev s politične sredine, so demokrati navdušeni, da se zateka k skrajnežem. “Loomer je odlična svetovalka. Upam, da jo bo držal ob sebi vse do volitev, ker sodita skupaj,” je na družbenih omrežjih objavila nekdanja demokratska senatorka Claire McCaskill iz Missourija.

Laura Loomer
Foto: PROFIMEDIA

Trump je na predvolilnem shodu v Nevadi v petek znova obljubil masovne deportacije priseljencev, predvsem iz Springfielda. Po njegovih izjavah med soočenjem so v Springfieldu morali evakuirati dve šoli in štiri vladna poslopja zaradi groženj z bombo, je poročala televizija NBC. Priseljenci s Haitija se tam soočajo z nadlegovanjem in grožnjami, mestne oblasti pa skušajo prebivalstvo pomiriti z zanikanjem domnevnih zlorab živali.

Bidnova vlada je beguncem pred nasiljem na Haitiju dovolila ostati v ZDA najmanj do februarja 2026, v Springfieldu z 59.000 prebivalci pa so začasno naselili 15.000 Haitijcev. Trumpova kampanja izkorišča tudi smrt 11-letnika po prometni nesreči, ko se je lani v šolski avtobus zaletel priseljenec s Haitija. Priseljenec je bil obsojen na 13 let zaporne kazni, oče ubitega Nathan Clarke pa je zahteval, da Trump in Vance nehata izkoriščati smrt njegovega sina. “Lahko bruhata sovraštvo do nezakonitih priseljencev, krize na meji in celo neresnične trditve o hišnih ljubljenčkih. Vendar pa ne smejo in nikoli niso smeli omenjati mojega sina,” je po poročanju lokalnih medijev dejal Clarke na sestanku mestnega sveta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje