Kdo je demokratski podpredsedniški kandidat, ki je pritegnil pozornost interneta

Svet 06. Avg 202415:44 > 17:27 0 komentarjev
Kamala Harris za podpredsedniškega kandidata imenovala Tima Walza
Tim Walz (Foto: PROFIMEDIA)

Demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris je za svojega podpredsedniškega kandidata izbrala guvernerja Minnesote Tima Walza. Njena izbira je nekoliko presenetila, saj se je doslej kot favorit v medijih pojavljal Josh Shapiro. Kdo pravzaprav je Tim Walz, ki je v zadnjem času pritegnil pozornost interneta?

Podpredsednica ZDA in kandidatka demokratov na ameriških predsedniških volitvah Kamala Harris je za svojega podpredsedniškega kandidata danes imenovala guvernerja Minnesote Tima Walza, poročajo ameriški mediji.

Skupaj z Walzem se bo podala v boj proti republikancu Donaldu Trumpu na novembrskih predsedniških volitvah. Tudi Trumpova izbira podpredsedniškega kandidata julija je sicer presenetila, saj je izbral senatorja zvezne države Ohio JD Vancea, ki je Trumpa več let javno kritiziral, preden je postal njegov podpornik.

Kamalla Hariis
Demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris (Foto. PROFIMEDIA)

Kdo je Tim Walz?

60-letni Tim Walz se je rodil in odraščal v Nebraski. Kot učitelj je poučeval v Nebraski, Minnesoti in tudi na Kitajskem. Diplomiral je iz družboslovja na Chadron State College v Nebraski. Med poučevanjem na srednji šoli se je začel zavzemati za pravice istospolnih partnerjev, kar je dolgo pred tem, ko so se demokrati na nacionalni ravni začeli zavzemati za njihove pravice. Prav tako je 24 let služil v vojaški nacionalni gardi, vpoklican je bil pri 17 letih, piše Guardian.

Med drugim je učil geografijo na srednji šoli in bil trener ameriškega nogometa. V času, ko je delal kot učitelj, je spoznal tudi svojo soprogo Gwen Whipple, s katero ima dva otroka.

Leta 2006 je v prvem okrožju Minnesote, ki velja za podeželsko območje, nagnjeno k republikancem, premagal republikanskega kandidata. To so številni analitiki ocenjevali kot redek podvig, piše New York Times. Walz je bil šest mandatov v ameriškem predstavniškem domu, preden je bil leta 2018 izvoljen za guvernerja. Ponovno je kandidiral in leta 2022 zmagal.

V demokratsko volilno kampanjo prinaša perspektivo podeželskega Srednjega zahoda, hkrati pa zagovarja cilje liberalne politike, kot sta legalizacija konoplje in večja zaščita delavcev in pravic, kot je plačan bolniški dopust, ter razširitvi preverjanja preteklosti pri nakupu orožja. Prav tako se zavzema za brezplačne šolske obroke, boj proti podnebnim spremembam in znižanje davkov za srednji razred. Vendar pa je v preteklosti zastopal tudi bolj konservativna stališča, ko je branil interese kmetov in pravico do orožja.

Guverner Minnesote je v zadnjem času pritegnil pozornost interneta z jedrnatim sporočilom o republikancih: “Čudni so”. Politični analitiki o njem pravijo, da govori jasno in pragmatično ter kaže zdravorazumsko politiko, za katero se zavzema njegova stranka. Znan je torej po preprostem in neposrednem načinu podajanja političnih sporočil, kar bi lahko Harris pomagalo pridobiti neopredeljene in podeželske, bele volilce, poroča britanski BBC.

Demokratski podpredsedniški kandidat Tim Walz (
Demokratski podpredsedniški kandidat Tim Walz (Foto: PROFIMEDIA)

Walz je pred umikom kandidature Joeja Bidna bil njegov “goreč” podpornik. Zagovarjal ga je tudi, ko so se stopnjevali pritiski na Bidna, naj vendarle odstopi. Le dan po umiku Bidnove kandidature je Walz naslednji dan podprl Harris, od takrat se je po poročanju ameriškega CNN izkazal kot zanesljiv, energičen in odločen zagovornik nove demokratske kandidatke.

Harris in Walz naj bi že danes nastopila na predvolilnem zborovanju v Filadelfiji v zvezni državi Pensilvanija. V nadaljevanju bosta skupaj obiskala druge ključne zvezne države, kjer so republikanski in demokratski predsedniški kandidati običajno najbolj izenačeni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!