Kdo je Kamala Harris, ki jo je podprl Joe Biden?

Svet 21. Jul 202421:32 > 22:24 2 komentarja
Kamala Harris
Foto: PROFIMEDIA

Ob izstopu Joeja Bidna iz predsedniške tekme je aktualni predsednik ZDA podprl svojo podpredsednico Kamalo Harris. Kdo je 59-letnica, ki je postala prva ženska in prva temnopolta podpredsednica ZDA?

Predsednik ZDA Joe Biden je ob tem, ko je izstopil iz predsedniške tekme, podprl izvolitev svoje podpredsednice Kamale Harris. “Kamali želim ponuditi svojo polno podporo in potrditev, da bo letos kandidatka naše stranke. Demokrati, čas je, da stopimo skupaj, in premagamo Trumpa. Naredimo to,” je zapisal Biden. Dodal je še, da je bila izbira Harris 2020 “najboljša odločitev, ki jo je sprejel”.

Kamala je sporočila, da se bo potegovala za demokratsko predsedniško nominacijo. “Počaščena sem, da me je predsednik podprl. Moj namen je, da osvojim demokratsko predsedniško nominacijo. V zadnjem letu sem potovala po celotni državi in se z Američani pogovarjala o jasni izbiri na teh pomembnih volitvah. To bom počela tudi v prihodnjih dneh in tednih. Storila bom vse, kar je v moji moči, da združim demokratsko stranko, da združim naš narod in da premagam Donalda Trumpa in njegov skrajni projekt,” je poudarila Harris.

59-letna Harris pa ne bo avtomatsko postala naslednja kandidatka demokratov, to bodo morali prihodnji mesec na konvenciji v Chicagu potrditi delegati. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da bi imela Harris tudi najboljši argument za prevzem volilne kampanje od Bidna in možnost, da obdrži sredstva, ki so zbrana za Bidnovo kampanjo, piše Guardian. Če bi demokrati izbrali drugega kandidata, bi se namreč moral delu zbranega denarja odreči. Konec maja je bila Bidnova predsedniška kampanja vredna 91,6 milijona dolarjev.

Bidna bi sicer lahko nadomestili tudi guverner Kalifornije Gavin Newsom, guvernerka Michigana Gretchen Whitmer in guverner Illinoisa J. B. Pritzker, še piše Guardian.

Prva ženska, prva temnopolta in prva azijsko-ameriška podpredsednica

Harris je bila šele tretja podpredsedniška kandidatka večje stranke v zgodovini ZDA in obenem prva temnopolta ter hkrati tudi azijskega izvora. Pred petimi leti je bila Harris senatorka iz Kalifornije, ki je upala na demokratsko nominacijo za tekmo za Belo hišo, je poročal BBC.

Svojo kariero je začela na okrožnem tožilstvu v kalifornijskem okrožju Alameda, leta 2003 pa je postala okrožna tožilka v San Franciscu. Kot prva ženska in kot prva temnopolta oseba je bila izvoljena za generalno državno tožilko Kalifornije. Dobila je sloves vzhajajoče zvezde demokratske stranke, ta zagon pa jo je leta 2017 pripeljal do izvolitve na mesto senatorke.

Kot senatorka je podpirala zdravstveno reformo, postopno legalizacijo marihuane, pot do državljanstva za nezakonite priseljence v ZDA, prepoved polavtomatskega orožja, davčno reformo z višjimi davki za bogate in podobne liberalne cilje. Na zaslišanjih v odborih se je zaradi tožilskih izkušenj izkazala za ostro in neizprosno zasliševalko.

Vendar v ambicijah, da bi 2020 zasedla mesto v Ovalni pisarni, Harris ni bila uspešna. Njeni nastopi v debatah niso bili dovolj dobri. “Veliko ljudi je bilo prepričanih, da nima dovolj discipline in osredotočenosti, da bi se tako hitro povzpela do položaja v Beli hiši, čeprav je imela velike ambicije in zvezdniški potencial. Vedno je bilo jasno, da je nadarjena,” je o kampanji povedal Gil Duran, ki je v preteklosti sodeloval s Harris. Njena kampanja je zamrla v manj kot letu dni. Aktualni predsednik ZDA Joe Biden pa je bil tisti, ki je Harris vrnil v središče nacionalnega zanimanja.

Joe Biden, Kamala Harris
Foto: PROFIMEDIA

V Beli hiši se je Harris osredotočala na več ključnih pobud, imela je pomembno vlogo pri nekaterih najbolj odmevnih dosežkih Bidnove administracije. Po vsej državi se je zavzemala za reproduktivne pravice, opozarjala je na škodo, ki jo povzroča prepoved splava, kongres pa je pozvala, naj vzpostavi zaščito iz sodbe Roe proti Wadu. Njen glas je pripomogel k sprejetju zakona o zmanjšanju inflacije in načrta, ki je zagotovil sredstva za pomoč po covidu.

Kljub temu da je imela pri vprašanjih, kot so homoseksualne poroke in smrtna kazen, “leva” stališča, jo je več demokratov napadalo, da je preveč konservativna. Kot podpredsednica se sprva ni najbolje znašla. Biden ji je poveril težko nalogo ukvarjanja z migracijami, njeni nasprotniki pa trdijo, da na tem področju ni dosegla zadostnega napredka. Iz njenega urada je bilo slišati tudi o nezadovoljstvu med zaposlenimi.

Kamala Devi Harris se je rodila 20. oktobra 1964 v kalifornijskem Oaklandu materi indijskega rodu Shyamali Gopalan in očetu jamajškega rodu Donaldu Harrisu. Mama je bila znanstvenica, oče pa profesor ekonomije na univerzi Stanford.

Harris je od leta 2014 poročena z odvetnikom Douglasom Emhoffom, s katerim nimata otrok. Emhoff ima dva otroka iz prejšnjega zakona.

Zdaj se bo – če jo bodo na konvenciji sredi avgusta demokrati podprli – soočila z Donaldom Trumpom, ki je leta 2016 v tekmi porazil Hillary Clinton in ji preprečil, da bi postala prva predsednica ZDA. Trump in drugi republikanci so v zadnjih tednih, ko je postajalo vse bolj jasno, da bi se Biden lahko umaknil, okrepili napade na Kamalo Harris.

Preberite še analizo iz rubrike Poglobljeno o Ameriki na razpotju: “Trump je ugrabil republikansko stranko”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje