Kdo je “sestra Milka” s posnetka, ki je razburil Srbijo

Magazin 02. Sep 202209:33 2 komentarja
Milka
Ivica Božić/TWITTER

Po družbenih omrežjih, predvsem med uporabniki iz Srbije, že več dni kroži posnetek neke ženske, ki trdi, da v Nemčiji, kjer živi, šolske oblasti silijo starše, da otroke pošiljajo v šolo v oblačilih nasprotnega spola. Novinarji so izbrskali, kdo je ženska s posnetka in kaj je v ozadju.

Milka M. pred desetimi dnevi, ko se je sprehajala po ulicah rodnega Niša, še ni bila spletna senzacija. Na območju za pešce je takrat pristopila do stojnice, na kateri so zbirali podpise za prepoved Europrida, za katerega je srbski predsednik Aleksandar Vučić že večkrat zatrdil, da bo odpovedan oziroma prestavljen. Milka sicer pravi, da se drži reka “živi in pusti živeti”, nasprotuje pa paradam, češ da gre po njenem za vsiljevanje vrednot.

Na stojnici, ki se ji je približala Milka, je bil bradat moški – tudi sam nasprotnik parade – in po klepetanju z Milko jo je prepričal, da jo posname. Nastal je posnetek, ki se je hitro razširil med srbskimi uporabniki družbenih omrežij. A teh 70 sekund je Milki prineslo neželeno in nepričakovano pozornost.

Na posnetku je Milka povedala, da je dobila pismo z ministrstva, da se morajo otroci v torek, če so fantki, obleči v obleko, punčke pa kot dečki. “Da bi otroci spoznali, ali so z moškega ali ženskega pola, ker ne velja več ‘jaz imam sina, jaz imam hčerko’ – vsi imamo otroke, ti pa se lahko sami odločijo, katerega spola so. Učiteljici sem rekla, da sina ne bom oblekla v obleko, saj hoče vsak dan nositi dres Ronalda, Messija ali Mbappeja in da zagotovo ve, da je deček in želi igrati nogomet. Ni mu treba obleči obleke, da bi ugotovil, ali je deklica ali ne. Morala sem plačati kazen, 263 evrov, ker moj sin v šolo ni šel kot deklica. Zato se hočem vrniti, ker ne želim, da je moj otrok nekaj, kar ni,” je še slišati v videu.

Kaj Milka pravi zdaj?

Že skoraj polovico življenja glavna akterka posnetka živi v Münchnu, kamor je odšla študirat. Včasih ji med govorjenjem uide kakšna srbska beseda, zato si pomaga z nemščino. Družbenih omrežij ne uporablja, sama pa skrbi za osemletnega sina, ki ima blago obliko avtizma.

Kot je povedala v posnetku, je letos spomladi od šole prejela letak, v katerem so starše obvestili, da pripravljajo teden strpnosti in da lahko na en dan tega tedna fantje oblečejo obleke, dekleta pa moška oblačila. Na spletni strani šole sicer o tem ni nobenih sledi, so pa tak projekt v različnih nemških šolah že imeli, imenuje pa se zamenjava vlog (Rollentausch) ali dan deklet in fantov.

A zdaj Milka zgodbo o tem, zakaj sina ni peljala v šolo, razlaga drugače. “Iskreno, na koncu ga nisem peljala v šolo, saj sva se skregala zaradi oblačil, zato mi je bilo lažje, da sploh ni šel, kot pa da me pozneje kličejo iz šole, ker je živčen in dela težave,” je za tednik Vreme povedala mama osemletnika. Da bavarsko ministrstvo za izobraževanje tega dneva deklet in fantov ni zapovedalo, je za omenjeni tednik potrdila tudi Milka.

V posnetku je namreč omenila tudi ministrstvo, a kot je pojasnila, kazen, ki jo je morala plačati – 263 evrov – pravzaprav ni bila kazen, temveč nadomestilo za otrokov neupravičeni izostanek od pouka. “Oblačenje v obleko ni obvezno, to je projekt. Je pa obvezna prisotnost otroka v šoli,” je pojasnila Milka.

Kako je posnetek sploh nastal?

Človek, ki jo je posnel, je po poročanju tednika Ivica Božić in je član neformalnega združenja Antiglobalisti Srbije. 20. avgusta je prav on na družbenem omrežju Twitter delil posnetek kot “pričevanje naše sestre Milke”, ki nasprotuje vseevropski paradi ponosa. Kot je dejala Milka, se je po daljšem pogovoru z Božićem na niški tržnici strinjala, da jo lahko posname za kratek video, a se je nato razburila.

Pojasnila je, da ni bila naličena: “Kot bi me voda naplavila.” Prosila je, da se njen obraz na posnetku zamegli, njena identiteta pa ostane skrita. To je za Vreme potrdil tudi Božić. “Ampak posnetek sem ji poslal na Viber, preden sem ga objavil. Verjetno je šlo za nesporazum,” je dejal.

Milka je povedala, da je bila s sinom na počitnicah v Nišu, ko jo je poklical Božić in povedal, kaj se dogaja na družbenih omrežjih. “Govoril mi je o nekih tožbah, ki bi jih morali vložiti. Rekla sem, da moram najprej tožiti njega, ker ni spoštoval dogovora o predvajanju posnetka, čeprav je obljubil, da mi bo zameglil obraz,” trdi.

Božić je v odgovoru na vprašanje, ali je v boju za svoja prepričanja zavestno manipuliral z Milko M. in objavil posnetek, v katerem ta neresnično trdi, da ministrstvo v Nemčiji sili starše, da svoje otroke oblačijo v drugi spol, dejal, da je domneval, da gre za njen spodrsljaj, saj ministrstva takšnih stvari ne počnejo. “To je moja krivda, a predstavljajte si, kakšne sankcije bi morale doleteti medije, ki so poročali, da je ženska zapustila državo in da je ruska vohunka,” je dejal.

Milka se je odločila, da zapusti München in se vrne v Niš, a kot pravi, to ni povezano s šolo v Nemčiji, temveč z razmerami, ki so jih ustvarili v času zaprtja države.

“Kot bi padla z Marsa. Tako sem obremenjena s sinom in v glavi nimam prostora za nič, kot da je moj spomin poln in sem v stanju pripravljenosti. Sploh nisem vedela, kdo sta ta Božić in Šormaz, spraševala sem se, ali je mogoče, da se to dogaja meni,” je opisala počutje po odzivih na njen video. Dragan Šormaz iz Srbske napredne stranke je na svojem Twitterjevem računu objavil, da je Milka pravzaprav ruska vohunka in da je zapustila Srbijo v strahu pred aretacijo, ki jo je Nemčija zahtevala zaradi laži v posnetku.

Samo na Božićevem profilu si je posnetke ogledalo že 135.000 ljudi. Nanj so se obrnili številni srbski mediji, dan ali dva kasneje pa so poročali, da Milka ne obstaja ali pa o tem, da je ruska vohunka.

“Ne morem pozabiti, da so mi rekli, da sem družbeni odpadek in da sem nevarna za druge, ker nisem cepljena. Nočem živeti tam. Bolje je živeti z norimi Srbi, kjer lahko človek v enem dnevu postane karkoli, tudi ruska vohunka,” še pravi Milka M.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.