Kdo je ženska iz severnokorejskega ozadja? Od princeske do krute cenzorke

Svet 27. Sep 202312:20 > 07. Okt 2023 06:15
Kim Yo Jong
Foto: PROFIMEDIA

Ženska iz severnokorejskega ozadja naj bi imela več moči, kot si lahko predstavljamo. Iz deklice, ki so jo starši še posebej varovali, saj je bila najmlajša med otroki, se je prelevila v najvplivnejšo žensko v Severni Koreji. Govorimo o Kim Jo Džong, sestri severnokorejskega voditelja Kim Džong Una.

Ko je bil severnokorejski voditelj Kim Džong Un pred kratkim na obisku pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, se je usedel, da bi se vpisal v knjigo gostov v vesoljskem centru. Takrat se je čez njegovo ramo mimogrede nagnila mlada ženska, da bi prebrala, kaj bo napisal. Ker je bila v družbi večinoma moških uradnikov, ki so obkrožali dva voditelja držav, je zelo izstopala. Ta ženska je bila Kim Jo Džong – mlajša sestra severnokorejskega voditelja, ki je hkrati tudi ena njegovih najpomembnejših svetovalk.

Na mednarodni parket je stopila leta 2018, ko je obiskala zimske olimpijske igre v Južni Koreji – postala je prva članica severnokorejske dinastije, ki je stopila na južna tla, odkar se je končala korejska vojna. Postala je tudi ena od predstavnic režima. In to takšna z ostrim jezikom.

Avtor knjige Sestra Sung Yoon piše o njeni posebni vlogi v Severni Koreji. V knjigi opisuje, kako Kim Jo Džong deluje kot glavna cenzorka, predstavnica in ustrahovalka. Avtor je za CNN dejal, da se je lotil pisanja knjige o tej ženski iz severnokorejskega ozadja, ker gre dejansko za prvo mogočno žensko v režimu, ki velja za izrazito moškega. Severna Koreja je pod vladavino dinastije Kim že 75 let, od leta 2020 pa je Kim Jo Džong dejansko človek številka 2 v državi.

Kim Jong Un in Kim Yo Jong
Foto: PROFIMEDIA

Je najmlajši otrok prejšnjega voditelja Severne Koreje Kima Džong Ila in starši so jo od rojstva pazili kot punčico očesa. Tako mama kot oče sta ji rekla “ljubka princeska”. In ob vsakem obroku je sedela ob očetu, pravi Sung Yoon.

Datum njenega rojstva uradno ni javno znan, ameriški viri ga navajajo kot 26. september 1989, medtem ko južnokorejski njeno letnico rojstva postavljajo v leto 1987. Od devetega do trinajstega leta je živela z bratoma v Švici (s Kim Džong Unom in Kim Džong Čolom) in v tem času je navezala tesen stik z bodočim vodjo Severne Koreje. V posnetkih, ki jih svet dobi iz Severne Koreje, je videti, kako se brat in sestra večkrat nasmehneta drug drugemu in s tem dasta vedeti, da sta si blizu. Tudi na uradnih dogodkih, kjer je videti, da so uradniki ob Kim Džong Unu v krču, je njegova sestra videti sproščeno. “Očitno je, da ima unikatno pozicijo v hierarhiji,” je za CNN dejal Sung Yoon.

Kim Jong Un in Kim Yo Jong
Foto: PROFIMEDIA

Sung Yoon pravi, da razmere v Severni Koreji proučuje že 20 let in da je prebral praktično vse, kar je bilo objavljeno o Kim Jo Džong in njeni družini v korejščini (med tem gradivom so tudi severnokorejski teksti), kitajščini in angleščini. “Pogledal sem na stotine ur posnetkov iz Severne Koreje in prebral na tisoče člankov in izjav iz te države, preden sem se lotil te knjige.”

Ko je leta 2018 obiskala Severno Korejo, je Kim Jo Džong dejansko pustila dober vtis, znala je očarati, a od takrat naj bi se – tako Sung Yoon– precej spremenila. Iz princeske se je prelevila v vodjo skoraj srednjeveškega stila, ki je lahko v ponos dinastiji. Večkrat se je norčevala iz uradnega Seula, ameriškega predsednika Joeja Bidna pa je denimo označila za senilnega. Bila naj bi tudi ključna za graditev kulta osebnosti Kim Džong Una, kar je v Severni Koreji seveda zelo pomembno. Zaradi teh kontrastov v osebnosti in skoraj absolutne moči, ki jo, zahvaljujoč bratu, ima, je po besedah omenjenega avtorja knjige Sestra izjemno fascinantna politična figura sodobnega časa.

Pa je njena moč tako velika, da nanjo lahko gledamo kot na naslednico Kim Džong Una? Sung Yoon pravi, da se moč v Severni Koreji tradicionalno prenese na enega od otrok vodij, ne na brate ali sestre. A do zdaj tako politično močnega sorojenca vodje v Severni Koreji še ni bilo. Je torej možno, da nekoč prevzame tudi vodenje? “Na to vprašanje še ne moremo imeti jasnega odgovora. A hkrati ta scenarij ni tako nemogoč,” za CNN pojasni avtor knjige.

Kim Jong Un in Kim Yo Jong
Foto: PROFIMEDIA