Kremelj potrjuje, Trump pa zanika, da je Putinu poslal covid teste

Svet 12. Okt 202410:34 3 komentarji
Donald Trump in Vladimir Putin
Foto: PROFIMEDIA

Kremelj je potrdil, da naj bi Donald Trump ob pričetku pandemije covida-19 Vladimirju Putinu poslal komplete za testiranje na covid. Navedbe dolgoletnega ameriškega novinarja Boba Woodwarda so v dneh, odkar so pricurljale v javnost, sprožile številna vprašanja o odnosu med Putinom in Trumpom. Slednji pošiljanje testov v Rusijo sicer še naprej zanika, svoj odnos z ruskim predsednikom pa zagovarja – in ga želi v prihodnosti še izboljšati.

Dolgoletni ameriški novinar Bob Woodward je v svoji knjigi, katere odlomki so pred dnevi razburili javnost, razkril, da naj bi nekdanji ameriški predsednik in trenutni predsedniški kandidat Donald Trump ob začetku epidemije covida-19 ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu poslal naprave za testiranje na covid. Putin naj bi Trumpa ob tem prosil, naj za pošiljko ne pove nikomur.

Čeprav je Trumpova ekipa Woodwardove navedbe o njegovem odnosu s Putinom zavrnila, češ da gre za laži, pa je Kremelj informacijo sedaj uradno potrdil.

“Trumpova administracija nam je poslala več testnih kompletov,” je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ali so bili testi namenjeni za Putinovo osebno rabo, kot v knjigi trdi Woodward, ni razkril.

V knjigi Vojna (War), ki bo izšla prihodnji teden, je Bob Woodward – sicer tudi eden od novinarjev, zaslužen za razkritje afere Watergate v 70. letih – namreč zapisal, da je Trump Putinu “na skrivaj poslal kup naprav za testiranje na koronavirus za osebno rabo”.

Donald Trump in Vladimir Putin
Srečanje Trumpa in Putina leta 2018 (Foto: PROFIMEDIA)

“Takrat se je začenjala pandemija in situacija je bila zelo težka za vse države. Seveda so si vse države sprva poskušale med seboj izmenjati pošiljke s pomočjo. Takrat smo poslali ventilatorje v Združene države Amerike, oni pa so nam poslali večjo zalogo kompletov za testiranje, ki so bili tedaj redki. Mnoge druge države so počele enako,” je v četrtek še pojasnil ruski tiskovni predstavnik.

Trump je Woodwardove navedbe zgolj dva dni prej za ABC News ostro zanikal: “Je pripovedovalec. In to slab. Odpeljalo se mu je.”

Na razkritje o domnevni pošiljki covidnih testov se je kritično odzvala podpredsednica ZDA in Trumpova protikandidatka na prihajajočih predsedniških volitvah Kamala Harris. “Ljudje so umirali v stotinah. Vsi so se trudili, da bi dobili te komplete … in predsednik ZDA jih je pošiljal v Rusijo? Ubijalskemu diktatorju za njegovo osebno rabo?” je komentirala v nedavnem intervjuju s Howardom Sternom.

Da naj bi Putin in Trump, odkar je slednji leta 2021 zapustil ovalno pisarno, večkrat govorila, sta zanikala tako Kremelj kot Trump. A ta svoj bližnji odnos z ruskim predsednikom vendarle zagovarja. “Dobro sva se razumela. Upam, da se bova kmalu spet,” je dejal med odmevnim pogovorom, ki sta ga z Elonom Muskom, lastnikom družbenega omrežja X, na platformi opravila pred dvema mesecema.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje