Kenijska policija pridržala moškega, ki naj bi umoril 42 žensk

Svet 15. Jul 202415:03 0 komentarjev
kenija, policija, nairobi
Foto: PROFIMEDIA

Kenijska policija je v nedeljo pridržala 33-letnega moškega, potem ko so v petek na smetišču v bližini Nairobija našli posmrtne ostanke več žrtev. Osumljenec naj bi po lastnih navedbah od leta 2022 umoril 42 žensk. Do nedelje so policisti našli posmrtne ostanke devetih žensk. Pridržali so še enega osumljenca, poročajo tuje tiskovne agencije.

Osumljenca Collinsa Jumaisija Khalusho so prijeli davi okoli 3. ure po lokalnem času, je pojasnil vršilec dolžnosti generalnega inšpektorja kenijske policije Douglas Kanja. Moški naj bi po lastnih navedbah od leta 2022 umoril 42 žensk in njihova trupla odvrgel na smetišče v barakarskem naselju Mukuru na jugu kenijske prestolnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Pridržali smo psihopata, serijskega morilca, ki ne kaže nobenega spoštovanja do človeškega življenja,” je povedal vodja direktorata za kriminalistične preiskave Mohamed Amin.

Policisti so od začetka preiskave na smetišču v plastičnih vrečkah našli razkosana trupla devetih žensk v starosti med 18 in 30 let. Med preiskavo osumljenčevega bivališča, ki naj bi bilo 100 metrov stran od smetišča, so našli mačeto, vrečke in osebne predmete domnevnih žrtev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Smetišče, na katerem so našli posmrtne ostanke
Smetišče, na katerem so našli posmrtne ostanke (Foto: PROFIMEDIA)

Osumljenec je po navedbah policije trdil tudi, da je bila njegova prva žrtev žena, ki naj bi jo zadavil in razkosal, kar naj bi pozneje storil tudi v drugih primerih. Organi pregona so pridržali še enega osumljenca, pri katerem so našli predmet ene od žrtev, je pojasnil vodja direktorata za kriminalistične preiskave.

Odkritje brutalnih umorov pretreslo kenijsko družbo

Odkritje brutalnih umorov je pretreslo in prestrašilo kenijsko družbo.

V neugodno luč naj bi postavljalo tudi kenijsko policijo in predsednika države Williama Ruta, ki je prejšnji teden po nasilnih protivladnih protestih, v katerih je življenje izgubilo več kot 20 ljudi, razrešil skoraj celotno vladno ekipo in ob tem še generalnega državnega tožilca. V petek, ko je policija začela preiskavo umorov, je odstopil tudi generalni inšpektor kenijske policije Japhet Koome.

Kenijska Organizacija za neodvisni nadzor policijskega dela (IPOA) je sporočila, da je začela preiskavo o morebitni policijski vpletenosti v zločine, saj naj bi bila policijska postaja – tako kot osumljenčevo bivališče – od smetišča oddaljena samo 100 metrov.

smetišče, kenija, nairobi, preiskava
Iskanje posmrtnih ostankov na smetišču (Foto: PROFIMEDIA)

Kenijsko policijo nevladne organizacije pogosto obtožujejo zaradi uporabe prekomerne sile in tudi izvajanja izvensodnih ubojev oziroma naročenih umorov, vendar naj bi le nekateri primeri doživeli sodni epilog, poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!