Ker so zapori polni, bodo na Otoku predčasno izpustili 1.750 prestopnikov

Svet 10. Sep 202410:01 2 komentarja
Zapor
Foto: Srdjan Živulović/ Bobo

Britanski zapori so rekordno zasedeni. Dolgo so se bližali nevzdržnemu stanju, a nedavni nemiri so zapore skorajda popolnoma napolnili. Zaradi tega so na Otoku pripravili izredni načrt, po katerem bodo danes predčasno na prostost izpustili 1.750 prestopnikov. A številni ob tem opozarjajo na številne težave, ki jih prinašajo spremenjena pravila.

Tudi britanski zapori so prenatrpani. Število zapornikov je minuli teden doseglo rekordnih 88.500, prostih tako ostaja le še 1,2 odstotka postelj v zaporih na Otoku. Ministrstvo za pravosodje je zato pripravilo izredni načrt, po katerem bo nekatere zapornike v Angliji in Walesu izpustilo predčasno, poroča BBC.

Danes bo na prostost tako odkorakalo 1.750 prestopnikov, ki so bili obsojeni na manj kot pet let zapora.

Do sedaj so bili lahko predčasno izpuščeni, če so prestali polovico zaporne kazni, po novih pravilih pa po 40 odstotkih prestane kazni. Do konca obdobja, ko bi se sicer iztekla njihova zaporna kazen, bodo zanje veljale določene omejitve, med drugim policijska ura, prav tako bodo pod elektronskim nadzorom. Nadzorovali jih bodo probacijski uslužbenci.

Italijanski zapor
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Možnosti za predčasni odhod na prostost ne bodo imeli obsojeni za nasilna kazniva dejanja, spolni prestopniki, obsojeni za nasilje v družini in terorizem.

Po 22. oktobru bodo v shemo vključili tudi zapornike, ki so bili obsojeni na več kot pet let zapora.

Shema je v veljavo stopila le nekaj dni po nastopu nove laburistične vlade, a se je pripravljala že v času konservativne vlade. Laburisti so zamaknili uvedbo novih pravil do tega tedna, da bi upravnikom zaporov, probacijski službi in organizacijam, ki pomagajo zapornikom pri rehabilitaciji, omogočili dovolj časa, da se pripravijo na spremembe.

Nekatere žrtve niso bile obveščene o izpustu storilcev

Organizacije, ki pomagajo zapornikom pri ponovni vključitvi v družbo, ob tem opozarjajo na številne težave, ki jih prinašajo spremenjena pravila, še poroča BBC.

Tako je Isabelle Younane iz organizacije Women’s Aid dejala, da jih skrbi, da bi lahko spremenjena pravila ogrozila varnost žensk in otrok. “Shema se zanaša na že preobremenjeno probacijsko službo,” je poudarila.

Komisarka, pristojna za žrtve, Helen Newlove, je opozorila, da nekatere žrtve niso bile obveščene o izpustu osebe, ki je proti njim zagrešila kaznivo dejanje. Poudarila je, da je za številne žrtve to vznemirjujoče in da varnost ljudi v nobenem primeru ne bi smela biti ogrožena.

Premier Keir Starmer je poudaril, da počnejo vse, da bi zagotovili, da povzročitelji nasilja v družini ne bodo predčasno izpuščeni.

KRIMINAL LISICE
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Na prostost tudi brez kvalifikacij za prvo zaposlitev

Izvršna direktorica dobrodelne organizacije The Clink, ki prestopnike usposablja za delo, Yvonne Thomas, je opozorila, da je po izpustu iz zapora ključen varen in stabilen začetek, saj se s tem zmanjša tveganje za ponovna kazniva dejanja. “Če ponovna vključitev v družbo ni pravilno načrtovana, ne bo uspešna. Število vrnitev v zapor narašča in celoten sistem postaja resnično disfunkcionalen.”

Poudarila je, da bi lahko bila petina zapornikov, vključenih v njihov program, izpuščenih predčasno. To pa pomeni, da bodo na prostost odšli brez kvalifikacij, ki jih potrebujejo za pridobitev prve zaposlitve. “Zaporniki so vznemirjeni in ne vedo, kaj se bo zgodilo,” je dejala Thomas. “Ljudje morajo zapustiti zapor s kvalifikacijo za delo. Celotna rehabilitacija mora temeljiti na zaposljivosti.”

Pričakovati je, da bo naraslo brezdomstvo

Glavni inšpektor, pristojen za zapore v Angliji in Walesu, Charlie Taylor, pa je poudaril, da je njegova največja skrb, kje bodo izpuščeni zaporniki preživeli prvo noč. Vladna shema si prizadeva, da bi za vsakega nekdanjega zapornika zagotovili prostor za nočitev za 84 dni. Kljub temu pa je mogoče pričakovati, da bo brezdomstvo naraslo, piše BBC. Taylor meni, da je neizogibno, da bodo tisti, ki nimajo podpore in stabilnega bivališča, ponovno storili kaznivo dejanje ali kršili pogoje izpusta ter se tako znova znašli v zaporu.

Tedensko iz zaporov na otoku izpustijo okoli 1.000 ljudi. Izpust dodatnih 1.750 zapornikov pa vodi v izredni pritisk služb, ki prestopnike pripravljajo na prostost, je dodal Taylor.

Uradniki ocenjujejo, da bo krizni načrt stroške zaporov znižal za 237 milijonov evrov letno. Številni poudarjajo, da je treba ta denar preusmeriti v preventivne programe za ponovno vključitev v družbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje