Kijev: “Mongolija je s tem prevzela odgovornost za Putinove vojne zločine”

Svet 03. Sep 202414:29 0 komentarjev
Putin na državniškem obisku v Mongoliji
Putin na državniškem obisku v Mongoliji (Foto: Sputnik/Kristina Kormilitsyna/Kremelj/REUTERS)

To, da Mongolija kot članica Mednarodnega kazenskega sodišče (ICC) ni izvršila naloga za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, predstavlja hud udarec za sodišče in mednarodni kazenski sistem, je danes sporočilo zunanje ministrstvo v Kijevu. Po besedah njegovega predstavnika je Mongolija s tem prevzela odgovornost za vojne zločine dolgoletnega predsednika Rusije. Kijev je oblastem v Ulan Batorju zagrozil s posledicami.

“To, da mongolska vlada ni izvršila zavezujočega naloga Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) za prijetje Vladimirja Putina, je hud udarec za ICC in mednarodni sistem kazenskega pravosodja,” je na omrežju X sporočil tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva. Po njegovih besedah je Mongolija s tem prevzela odgovornost za vojne zločine dolgoletnega predsednika Rusije.

“V sodelovanju s partnerji bomo zagotovili, da bo to imelo posledice za Ulan Bator,” so zagrozili na ministrstvu v Kijevu, potem ko je Putin, za katerega je sodišče v Haagu zaradi nezakonitih deportacij ukrajinskih otrok lani izdalo nalog za prijetje, v Mongoliji naletel na topel sprejem z vsemi pripadajočimi državniškimi častmi.

Putin na državniškem obisku v Mongoliji
Putin na državniškem obisku v Mongoliji (Foto: Sputnik/Kristina Kormilitsyna/Kremelj/REUTERS)

Čeprav imajo članice ICC obveznost pridržati ljudi, za katere sodišče izda nalog za aretacijo, pa je v praksi mogoče storiti le malo, če se oblasti v posamezni državi za kaj takega ne odločijo same. ICC namreč nima lastnih organov za izvrševanje nalogov.

Že pred potovanjem je poleg Ukrajine Mongolijo k aretaciji Putina pozval tudi Human Rights Watch, medtem ko je organizacija Amnesty International v ponedeljek opozorila, da neukrepanje mongolskih oblasti dodatno spodkopava legitimnost ICC, poročajo tuje tiskovne agencije.

Putina je danes na Trgu Džingiskana v Ulan Batorju sprejel mongolski kolega Uhna Hurelsuh. Ob robu sprejema se je zbrala manjša skupina protestnikov z napisom, naj ruski predsednik odide, navaja britanski BBC.

Putin je sicer v Mongolijo, ki je gospodarsko odvisna od Moskve, prispel z namenom krepitve sodelovanja med državama. Pred potovanjem je v pogovoru za tamkajšnji časnik Unuudur med drugim izpostavil številne “obetavne gospodarske in industrijske projekte”, vključno z gradnjo plinovoda med Rusijo in Kitajsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!