Kim Džong Un želi pomagati Putinu: na bojišča naj bi poslal svoje vojake

Svet 16. Okt 202411:05 0 komentarjev
predsednik Rusije Vladimir Putin obiskal Severno Korejo in se dobil s Kim Džong Unom
Foto: SPUTNIK/PROFIMEDIA

Vojna v Ukrajini traja že dve leti in skoraj devet mesecev. Obe strani se soočata z vse večjim pomanjkanjem enot, čeprav uradno tega ne priznavata. Po poročanju tujih medijev naj bi Rusiji na bojiščih pomagali Severni Korejci v "posebnem burjatskem bataljonu".

Vojna v Ukrajini, ki traja že več kot dve leti in pol, je na obeh straneh terjala veliko žrtev.

Vojaki so izčrpani, prav tako jih primanjkuje, saj se številni mladi moški skušajo izogniti vpoklicem tako v Rusiji kot Ukrajini.

Obe strani tako iščeta različne načine, kako se spopasti z mankom. Po pisanju Newsweeka naj bi Rusiji na bojiščih pomagali Severni Korejci. Zbrali naj bi bataljon severnokorejskih državljanov, ki jim pomagajo na fronti v Kursku, kamor je pred časom vdrla ukrajinska vojska.

Po poročanju ameriškega portala, ki se sklicuje na ukrajinsko agencijo Liga, ta pa na vire v ukrajinski vojaški obveščevalni službi, bo Moskva najnovejšo enoto opremila z vojaki, ki jih je poslal voditelj Kim Džong Un.

Del burjatskega bataljona

Vojaki bodo morda kasneje sodelovali v misijah v jugozahodnih regijah države, kjer Rusija želi odbiti ukrajinske vojake, so za Ligo navedli viri.

Severni Korejci naj bi bili del “posebnega burjatskega bataljona”, imenovan po mongolski etnični skupini, ki živi na območju Sibirije ter severne Mongolije in Kitajske. V enoti naj bi bilo 3.000 severnokorejskih državljanov, ki naj bi jih trenutno opremljali z orožjem in strelivom.

Namestili naj bi jih blizu Šuje in Kurska, blizu ukrajinske meje. Da bo Rusija na bojišča poslala severnokorejske vojake, so nedavno navedli tudi na ameriškem obrambnem ministrstvu. Po besedah predstavnika Patricka Ryderja bi lahko postali “topovska hrana” v Ukrajini.

Severna Koreja
Foto: PROFIMEDIA

Rusija in Severna Koreja sta si že od nekdaj naklonjeni. Kim Džong Un je ob lanskem obisku Rusije s tamkajšnjim predsednikom Vladimirjem Putinom podpisal tajni orožarski sporazum, prav pošiljke Pjongjanga pa so bile po poročanju Guardiana ključne za ruske napredke v vojni. Šele konec poletja je postalo jasno, da sporazum ni vključeval le dobave orožja, temveč tudi vojaške sile.

Čeprav je pomoč Severne Koreje Rusiji dobrodošla, pa je po besedah profesorja Lim Eul Čula korist obojestranska. Za severnokorejske sile je namreč ključno, da se naučijo ravnati s svojim orožjem in pridobijo bojne izkušnje. Severna Koreja naj bi po navedbah ukrajinskih virov Rusiji zagotovila približno polovico streliva večjega kalibra.

Moskva in Pjongjang izmenjavo oziroma prodajo orožja sicer zanikata. Prejšnji teden so tuji mediji pisali, da je bilo na novozasedenih območjih Rusije ubitih več Severnih Korejcev. A zdaj še ni znano, ali so bili to inženirji, ki naj bi Rusiji pomagali pri napadih z balističnimi raketami na Ukrajino.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!